x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premieră istorică: Talibanii - dispuşi să facă pace în Afganistan

Premieră istorică: Talibanii - dispuşi să facă pace în Afganistan

04 Ian 2012   •   13:32
Premieră istorică: Talibanii - dispuşi să facă pace în Afganistan

Dupa zece ani de razboi cu guvernul de la Kabul si aliatii din NATO, rebelii talibani s-au declarat, marti, pregatiti sa infiinteze un birou politic in afara granitelor Afganistanului, destinat negocierilor de pace. Intr-un comunicat postat pe site-ul 'Vocea jihadului' si citat de AFP, talibanii au anuntat ca au ajuns la un acord initial privind stabilirea biroului lor din strainatate, dupa dicutii cu mai multe parti, printre care si Qatarul. Comunicatul nu mentioneaza explicit unde ar putea fi instalat biroul talibanilor, dar favorita pare sa fie Doha, capitala Qatarului. In schimb, rebelii cer eliberarea prizonierilor talibani din baza americana de la Guantanamo.
Pana acum, talibanii refuzasera orice negociere cand timp mai exista trupe NATO in Afganistan.
Dupa comunicatul dat marti de rebeli, Casa Alba a tinut sa sublinieze ca talibanii trebuie sa renunte la violenta inaintea deschiderii procesului de pace in Afganistan.
Conform unei surse apropiate talibanilor si citata de AFP, toamna trecuta au avut loc la Doha contacte 'intre diplomati americani si o mica delegatie a talibanilor condusa de Tayyeb Agha, fostul secretar al mulahului Omar, liderul taliban cu care este si acum in contact. In comunicatul lor de marti, talibanii au dezmintit totusi ca negocierile cu americanii ar fi inceput.
Ideea de a permite talibanilor deschiderea unui birou de legatura intr-o tara neutra a fost evocata in mai multe randuri, anul trecut, in randul comunitatii internationale.
Occidentalii, care in 2001 i-au maturat pe talibani in doar cateva saptamani, n-au putut ulterior sa impiedice intoarcerea si cresterea progresiva a fortei insurgentilor in majoritatea regiunilor Afganistanului. Coalitia are acum 130.000 de oameni in Afganistan, dar a inceput anul trecut retragerea primelor trupe combatante, obiectivul final fiind retragerea totala pana la sfarsitulu lui 2014. Presati de acest termen, si pentru a evita un razboi civil dupa retragerea lor, occidentalii, in special americanii, au pledat in ultimii doi ani pentru negocieri de pace cu talibanii.
Presedintese afgan Hamid Karzai, la inceput ostil ideii infinntarii unui birou al talibanilor in strainatate, s-a aliniat in cele din urma pozitiei aliatilor sai.
Conform unor surse apropiate talibanilor, multi responsabili rebeli i-au cerut mulahului Omar sa dea dovada de flexibilitate si sa permita talibanilor sa-si deschida o reprezentanta in alta tara musulmana decat Pakistanul. Unii spera ca prin aceasta miscare sa scape de sub influenta acestei tari vecine in care multi dintre ei sunt acum refugiati. (P.C.)

×