Audierile în cadrul procesului pentru corupţie al premierului Benjamin Netanyahu au fost reluate astăzi, după o pauză de două luni, pe fondul protestelor tot mai intense la adresa corupţiei şi a modului în care a fost gestionată criza provocată de COVID-19 în Israel, transmite Reuters.
Netanyahu, primul premier în exerciţiu al statului evreu adus în faţa instanţei de judecată, nu a venit astăzi la audieri.
Prezenţa lui Netanyahu nu a fost cerută pentru această şedinţă a Tribunalului districtual din Ierusalim, unde șeful executivului a apărut în luna mai, la deschiderea procesului pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere.
În vârstă de 70 de ani, premierul a fost inculpat în noiembrie anul trecut, pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere, în trei dosare. Procesul trebuia să înceapă în martie, dar a fost amânat iniţial pentru 24 mai, din cauza epidemiei de coronavirus.
În Israel, funcţia de premier nu asigură automat imunitatea, dar, conform unei decizii a Curţii Supreme, inculparea nu duce la interdicţia de a ocupa postul sau de a forma un guvern. Pentru acuzaţiile care i se aduc, Netanyahu ar putea fi condamnat la închisoare până la 10 ani.
În luna mai, Netanyahu, liderul partidului de centru-dreapta Likud, şi-a început oficial un nou mandat de prim-ministru de 18 luni, în fruntea unui guvern de uniune naţională a cărei şefie va fi împărţită prin rotaţie cu fostul său adversar centrist, Benny Gantz, începând din noiembrie 2021.
După creşterea alarmantă din ultimele săptămâni a numărului de cazuri de COVID-19, a şomajului şi a reimpunerii de restricţii de circulaţie, israelienii au ieşit cu miile pe străzi pentru a protesta la adresa lui Netanyahu, furia populară fiind amplificată şi de acuzaţiile de corupţie.