x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul Netanyahu tremură din nou în procesul pentru corupție

Premierul Netanyahu tremură din nou în procesul pentru corupție

19 Iul 2020   •   20:30
Premierul Netanyahu tremură din nou în procesul pentru corupție

Audierile în cadrul procesului pentru corupţie al premierului Benjamin Netanyahu au fost reluate astăzi, după o pauză de două luni, pe fondul protestelor tot mai intense la adresa corupţiei şi a modului în care a fost gestionată criza provocată de COVID-19 în Israel, transmite Reuters.

Netanyahu, primul premier în exerciţiu al statului evreu adus în faţa instanţei de judecată, nu a venit astăzi la audieri.

Prezenţa lui Netanyahu nu a fost cerută pentru această şedinţă a Tribunalului districtual din Ierusalim, unde șeful executivului a apărut în luna mai, la deschiderea procesului pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere.

În vârstă de 70 de ani, premierul a fost inculpat în noiembrie anul trecut, pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere, în trei dosare. Procesul trebuia să înceapă în martie, dar a fost amânat iniţial pentru 24 mai, din cauza epidemiei de coronavirus.

În Israel, funcţia de premier nu asigură automat imunitatea, dar, conform unei decizii a Curţii Supreme, inculparea nu duce la interdicţia de a ocupa postul sau de a forma un guvern. Pentru acuzaţiile care i se aduc, Netanyahu ar putea fi condamnat la închisoare până la 10 ani.

În luna mai, Netanyahu, liderul partidului de centru-dreapta Likud, şi-a început oficial un nou mandat de prim-ministru de 18 luni, în fruntea unui guvern de uniune naţională a cărei şefie va fi împărţită prin rotaţie cu fostul său adversar centrist, Benny Gantz, începând din noiembrie 2021.

După creşterea alarmantă din ultimele săptămâni a numărului de cazuri de COVID-19, a şomajului şi a reimpunerii de restricţii de circulaţie, israelienii au ieşit cu miile pe străzi pentru a protesta la adresa lui Netanyahu, furia populară fiind amplificată şi de acuzaţiile de corupţie.

×
Subiecte în articol: corupție netanyahu