x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul portughez a fost "ascultat"

Premierul portughez a fost "ascultat"

15 Noi 2009   •   00:00

Telefoanele premierului portughez, Jose Socrates, au fost ascultate în cadrul dosarului "Faţa ascunsă", privind presupuse afaceri de corupţie. Într-un comunicat al procurorului republicii, citat de AFP, se arată că, în dosarul deschis pentru suspiciune de trafic de influenţă, premierul figurează printre cele 11 discuţii înregistrate, dar interceptarea a şase dintre ele nu a fost validată oficial.



"După o analiză globală, va fi luată o decizie până la sfârşitul săptămânii viitoare privind validarea sau nu a acestor interceptări", a explicat procurorul, adăugând că "nimeni, şi aici este vorba şi despre oamenii politici, nu va putea să obţină un tratament preferenţial în funcţie de postul ocupat".

Vineri, premierul Socrates i-a cerut procurorului să confirme dacă telefonul lui a fost pus sub ascultare, ridicând semne de întrebare asupra legalităţii unei astfel de proceduri. Potrivit presei portugheze, obiectul interceptărilor ar fi fost conversaţiile dintre Socrates şi Armando Vara, prietenul lui şi fost ministru socialist, vicepreşedinte al Băncii BCP. Potrivit săptămânalului Sol apărut vineri, discuţiile, care se referă în special la proiecte de achiziţie în sectorul media, "îl implică pe Jose Socrates în activităţi care ar putea fi asociate traficului de influenţă". Socrates a calificat aceste insinuări drept insultătoare, considerând "firesc să aibă conversaţii, între prieteni, despre informaţiile publicate de presă". Armando Vara şi alte 14 persoane sunt cercetate de la sfârşitul lui octombrie în cadrul unei presupuse reţele de trafic de influenţă, ale cărei ramificaţii se extind de la o firmă de tratare a deşeurilor până la câteva întreprinderi semipublice şi administraţii.

×
Subiecte în articol: externe