Premierul albanez Edi Rama, aflat într-o vizită istorică în Serbia, prima a unui şef de Guvern albanez în ultimii 68 de ani, a cerut luni Belgradului să accepte independenţa Kosovo, cu o populaţie majoritar albaneză, iar în replică omologul său sârb, Aleksandar Vucic, l-a acuzat de “provocare”, relatează AFP şi Reuters.
"Cu cât mai repede recunoaşteţi independenţa Kosovo, cu atât mai repede putem merge înainte", a spus premierul albanez, conform traducerii afirmaţiilor sale în sârbă, în cadrul unei conferinţe de presă tensionate cu şeful Guvernului de la Belgrad.
“Provocare”
Vucic a replicat că afirmaţiile lui Rama reprezintă o “provocare” şi că Serbia nu va recunoaşte niciodată Kosovo, care şi-a declarat independenţa în 2008, ca stat suveran. "Nu mă aşteptam la această provocare din partea domnului Rama, să vorbească despre Kosovo, pentru că nu văd ce legătură are cu Kosovo. Trebuie să-i răspund, pentru că nu voi permite nimănui să umilească Serbia la Belgrad", a spus Vucic, stăpânindu-şi cu greu furia.
"Conform Constituţiei, Kosovo face parte din Serbia şi nu are şi nu va avea niciodată nimic de-a face cu Albania", a adăugat el. "Misiunea mea este să spun că nimeni nu va umili Serbia", a insistat premierul sârb, subliniind că subiectul Kosovo nu figura pe agenda oficială a discuţiilor.
Anterior, adresându-se presei, Rama a reamintit că independenţa Kosovo a fost recunoscută de peste o sută de ţări, printre care şi SUA şi majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene (nu şi de România – n.r). "Este o realitate ireversibilă, iar această realitate trebuie respectată", a afirmat el în faţa omologului său sârb, care asculta şocat traducerea.
"Independenţa Kosovo a făcut ca Balcanii să fie mai stabili şi paşnici", a mai spus şeful Guvernului albanez.
El a făcut de asemenea apel la respectarea drepturilor minorităţii albaneze din sudul Serbiei, care numără aproximativ 60.000 de persoane.
Această vizită istorică ar fi trebuit să reducă tensiunile care afectează relaţiile bilaterale din cauza vechii dispute asupra independenţei Kosovo, dar şi a revendicărilor minorităţii albaneze din Serbia, care doreşte mai multă autonomie şi alipirea la Kosovo, majoritar albanez.
Drona
La 14 octombrie, la Belgrad, grave incidente au dus la oprirea meciului de fotbal Serbia-Albania din cadrul calificărilor pentru Euro 2016. Ulterior, vizita premierului Rama, stabilită pentru 22 octombrie, a fost amânată cu trei săptămâni. Aceste incidente - considerate de Serbia ca o "provocare politică" -, izbucnite după survolarea stadionului belgrădean de către o dronă purtând drapelul "Albaniei Mari", au degenerat într-o criză politică fără precedent însoţită de virulente schimburi de replici între Belgrad şi Tirana, ilustrând fragilitatea relaţiilor dintre cele două naţiuni.
"Marea Albanie" este un proiect naţionalist vizând să îi reunească pe toţi albanezii într-un singur stat, printre care şi pe cei din Kosovo, fostă provincie sârbă cu populaţie majoritar de etnie albaneză care şi-a proclamat independenţa în 2008 şi pe care Belgradul, spre deosebire de Tirana, refuză să o recunoască.
Belgradul a afirmat chiar că drona a fost teleghidată dintr-o lojă oficială a tribunelor stadionului de Olsi Rama, fratele premierului albanez. Ulterior însă, nu a filtrat nicio informaţie despre ancheta poliţiei sârbe, "în curs de desfăşurare".
În faţa hotărârii ferme a UE de a-i determina pe sârbi şi albanezi să îşi normalizeze relaţiile bilaterale, Belgradul şi Tirana, care aspiră la aderare, au acţionat pentru detensionarea situaţiei.
Citește pe Antena3.ro