x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul sirian Riad Hijab s-a alăturat opoziţiei şi a fugit din ţară

Premierul sirian Riad Hijab s-a alăturat opoziţiei şi a fugit din ţară

de Istvan Deak    |    06 Aug 2012   •   10:06
Premierul sirian Riad Hijab s-a alăturat opoziţiei şi  a fugit din ţară

Regimul la putere in Siria se confrunta cu o noua lovitura din interior, odata cu posibila fuga din tara a premierului Riad Hijab.

Televiziunea oficiala siriana a anuntat luni ca premierul a fost demis din functie, dar potrivit Organizatiei siriene pentru drepturile omului (OSDH), acesta ar fi fugit din Siria. Purtatorul de cuvant al premierului a anuntat insa la postul de televiziune Al-Jazeera din Qatar ca Riad Hijab s-a alaturat opozitiei, dupa fuga din tara, relateaza AFP.

Dezertarea sa este cea mai grea lovitura data regimului dupa 16 luni de la inceperea unei revolte fara precedent impotriva regimului presedintelui Bashar al-Assad, relateaza AFP. Hijab ar fi luat aceasta decizie din cauza 'crimelor de razboi si a genocidului' din Siria, a afirmat purtatorul de cuvant Mohamed Otri, care vorbea de la Amman, din Iordania. El a afirmat ca premierul se afla 'intr-un loc sigur', impreuna cu familia sa.

Anterior, televiziunea de stat siriana anuntase, in crawl, ca Riad Hijab a fost destituit din functia de prim-ministru. Acesta fusese desemnat la 6 iunie 2012 in functia de premier al Guvernului sirian, detinand pana atunci portofoliul la Ministerul Agriculturii. In locul sau a fost desemnat vicepremierul Omar Ghalawanji pentru a conduce temporar Guvernul de la Damasc. In Guvernul sirian, acesta ocupase pana recent functia de ministru pentru Administratia Locala.

Un membru al opozitiei siriene din Iordania a anuntat insa ca alti doi ministri si trei ofiteri ai Armatei au fugit, la randul lor, din Siria, aflandu-se in Iordania. Declaratia ii apartine lui Khaled Zein el-Adibine, membru al Consiliului National sirian (CNS, principala coalitie a opozitiei), acesta adaugand ca operatiunea a fost coordonata de opozitie.

×