x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul turc acuză Rusia de epurare etnică în Siria

Premierul turc acuză Rusia de epurare etnică în Siria

10 Dec 2015   •   15:05
Premierul turc acuză Rusia de epurare etnică în Siria

Rusia a respins în mod categoric, joi, acuzaţiile formulate de premierul turc Ahmet Davutoglu, conform cărora strategia militară rusă în Siria este o încercare de 'epurare etnică' la adresa populaţiilor arabe sunite şi turkmene, şi riscă să 'întărească' poziţiile organizaţiei jihadiste Statul Islamic (SI), informează AFP.

'Aceste declaraţii demonstrează faptul că autorităţile turce sunt total rupte de realitate, de ceea ce se întâmplă în mod real în această regiune', a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, în timpul unei conferinţe de presă. 'Acestea sunt declaraţii nedemne şi acuzaţii nefondate', a subliniat ea.

Davutoglu a acuzat miercuri Rusia că 'încearcă să procedeze la epurări etnice în regiunea Latakia (nord-vestul Siriei), pentru a forţa (să plece) toate populaţiile arabe sunite şi turkmene, care nu au bune relaţii cu regimul' de la Damasc, susţinut de Moscova.

Ankara a acuzat în nenumărate rânduri Rusia, care desfăşoară de la sfârşitul lui septembrie lovituri aeriene împotriva SI în Siria, la cererea preşedintelui sirian Bashar al-Assad, că vizează în primul rând opoziţia moderată, în special pe combatanţii turcomani din nordul Siriei, pentru a 'menţine în viaţă' regimul de la Damasc.

Turcia şi Rusia traversează cea mai serioasă criză diplomatică de la sfârşitul Războiului Rece, după ce un avion militar rus a fost doborât, în 24 noiembrie, de aviaţia turcă. Moscova a denunţat deja represalii la adresa Ankarei, printre care se numără şi un embargo alimentar şi reintroducerea de vize pentru cetăţenii turci, începând cu 1 ianuarie.

×
Subiecte în articol: ahmet davutoglu