x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul Turciei: "Gaddafi vrea încetarea focului"

Premierul Turciei: "Gaddafi vrea încetarea focului"

de Irina Cristea    |    28 Mar 2011   •   20:18

Turcia s-a oferit să fie mediatorul unor tratative între Muammar Gaddafi şi liderii Opoziţiei libiene. Oferta, anunţată de premierul Recep Tayyip Erdogan, ar avea drept scop încercarea de a evita ca Libia să se transforme într-un nou Irak sau Afganistan, potrivit unui interviu acordat de Erdogan ziarului brita­nic The Guardian.

Mai mult, premierul turc, a cărui ţa­ră îşi consolidează un rol tot mai im­portant în lumea musulmană, mai ales în lumina evenimentelor recente din nordul Africii şi din Orientul Mij­lo­ciu, a plusat, spunând că, dacă cele două părţi libiene doresc, Ankara va lua măsurile necesare pentru a ju­ca un rol de mediator în cadrul NATO, al Ligii Arabe şi Uniunii Africane.

Erdogan a anunţat că a vorbit cu premierul libian după declanşarea raidurilor aeriene internaţionale şi că ministrul turc de Externe menţine legătura cu liderii opoziţiei stabiliţi la Benghazi. "Gaddafi doreşte o încetare a focului, am aflat acest lucru din conversaţiile cu premierul libian. Dar Gaddafi trebuie să le ofere garanţii liderilor NATO dacă doreşte să nu mai curgă sânge în Libia. Când forţele occidentale au pătruns în Afganistan, ni s-a spus că se va termina în câteva zile, la fel s-a spus şi des­pre Irak. Rolul Turciei va fi să restabilească unitatea şi integritatea Libiei cât mai curând, pe baza reven­di­că­ri­lor democratice ale populaţiei", a continuat Erdogan. Prim-ministrul Turciei a mai anun­ţat că ţara sa va gestiona aeroportul din Beghazi oraş aflat sub controlul insurgenţilor, pentru a facilita transportul ajutoarelor umanitare în Libia. Un acord în acest sens a fost încheiat cu autorităţile locale, a spus Erdogan. Precizând că va fi necesar ca Turcia să trimită la faţa locului "personal civil şi tehnic", pentru a asigura funcţionarea aeroportului.

×