x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa bulgară: Autorul atacului terorist de la Burgas a venit din România. El ar fi intrat în Bulgaria pe la Ruse

Presa bulgară: Autorul atacului terorist de la Burgas a venit din România. El ar fi intrat în Bulgaria pe la Ruse

20 Iul 2012   •   07:34
Presa bulgară: Autorul atacului terorist de la Burgas a venit din România. El ar fi intrat în Bulgaria pe la Ruse

Teroristul sinucigas care a provocat explozia in autocarul cu turisti israelieni pe aeroportul din Burgas a intrat in Bulgaria dinspre Romania, scrie cotidianul sofiot 'Monitor'. Presa bulgara anunta ca dupa ce a trecut granita in Bulgaria teroristul a stat cateva zile la Ruse. Anchetatorii nu exclud ca atentatorul sa fi avut complici. Se pare ca inaintea comiterii actiunii teroriste el a stat intre 4 si 7 zile in orasul Ruse.

Acesta este scenariul de baza investigat de serviciile bulgare, scrie ziarul bulgar. La cateva ore dupa atentatul sangeros de miercuri in care si-au pierdut viata cinci turisti israelieni si soferul bulgar al autocarului, fotografia presupusului terorist a fost trimisa politiei de la Ruse. Cu aceasta imagine la dispozitie, politistii din orasul dunarean intra in toate hotelurile, birouri de schimb valutar si restaurante si intreaba angajatii daca au vazut acest barbat. Autoritatile bulgare presupun ca teroristul a petrecut la Ruse intre 4 si 7 zile inainte de a se indrepta spre Burgas.

Cel mai probabil, atacatorul a avut complici in Bulgaria care l-au ajutat sa-si gaseasca o locuinta langa aeroport si sa se familiarizeze cu zona. Nu se stie deocamdata daca prezumtivii suspecti bulgari sunt membri ai unei retele teroriste sau si-au oferit serviciile contra cost. Ziarul reia informatiile aparute in presa imediat dupa atentat, conform carora, cu cateva ore inaintea exploziei, cineva ar fi sunat la agentia de voiaj care se ocupa de organizarea vacantei turistilor israelieni pentru a avertiza ca vor fi doua bombe.

Ziarul Standart, citat de Agerpres scrie ca, in opinia politistilor, bomba ar fi putut fi activata de la distanta. Ei cred ca teroristul a intarziat sa urce in autocar si, in acel moment, unul dintre complicii lui a activat bomba, de teama ca nu cumva barbatul sa renunte in ultima clipa. Aceasta versiune este confirmata si de faptul ca explozia nu a avut loc in interiorul autocarului.

Singurul act de identitate gasit asupra teroristului este un permis de conducere eliberat in Michigan pe numele lui Jacque Felipe Martin cu domiciliul la Baton Rouge, Louisiana. Autoritatile bulgare si FBI nu au reusit sa gaseasca insa in bazele lor de date un om cu aceasta identitate si se presupune ca permisul de conducere este fals.

×