x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa de peste Prut - Detronarea lui Voronin

Presa de peste Prut - Detronarea lui Voronin

de Vitalie Calugareanu    |    26 Ian 2007   •   00:00
Presa de peste Prut  -  Detronarea lui Voronin
Corespondenta din Chisinau

Apropiatii presedintelui moldovean ii vaneaza functia. Cu trei luni inaintea alegerilor locale din Republica Moldova, la Chisinau pare sa se creeze un parteneriat intre Partidul Comunist al lui Vladimir Voronin si Partidul Popular Crestin-Democrat al lui Iurie Rosca, iar presa dezvlauie o posibila detronare a lui Voronin.

In ultimele doua saptamani, analistii din Republica Moldova au sesizat o tendinta de impartire a sferelor de influenta intre comunisti si partenerii crestin-democrati.

Ultima si cea mai de rezonanta "afacere conspirativa" dintre cele doua partide se refera la asa-zisa "privatizare" a doua institutii audiovizuale. "Pentru ca a fost un partener politic devotat timp de doi ani, care a stiut sa taca atunci cand comunistii au scos «Istoria Romanilor» din scoli, Voronin i-a dat lui Iurie Rosca postul de televiziune Euro-TV si postul de radio Radioul National", scrie presa de la Chisinau.

Scandalul s-a acutizat dupa ce comentatorul politic american de origine romana Vladimir Socor a lansat, subtil, ipoteza mentinerii la putere a comunistilor, dupa alegerile parlamentare din 2008, inclusiv cu voturile crestin-democratilor.

CAPUL PRESEDINTELUI. In replica, editorialistul ziarului Timpul, Constantin Tanase, a lansat ipoteza unei tentative conspirative de detronare inainte de termen a lui Voronin, scenariu in care ar fi implicati consilierii prezidentiali, Iurie Rosca, presedintele Parlamentului, Marian Lupu, si analistul Vladimir Socor. Intr-o scrisoare deschisa adresata lui Voronin, Tanase incearca sa dezvaluie presupusa conspiratie in contextul legislativelor din 2008, cand Voronin nu va mai avea dreptul sa pretinda la un al treilea mandat de sef al statului.

"HALUCINANT". Dupa cum era de asteptat, ziarul Moldova Suverana, apropiat comunistilor, apreciaza calitatile de "vizionar" ale lui Socor si sustine ca "scenariul lui Constantin Tanase este halucinant". Si cotidianul FLUX, patronat de Rosca, scrie ca pretinsa "schema a tradarii" descrisa de Tanase face parte dintr-un plan rusesc de confruntare a crestin-democratilor cu puterea in perspectiva viitoarelor alegeri.
×
Subiecte în articol: externe voronin