Le Monde: “Ar fi un eufemism să spunem că la Cincu există doar minim confort, o mică bază românească situată în mijlocul versanților Carpaților, care urmează să devină principala bază militară franceză de pe flancul estic al Europei. Unii dintre cei 750 de soldați francezi sunt dislocați acum acolo, împreună cu 150 de belgieni și olandezi staționați în mod rotativ. Locuiesc încă în corturi, iar sistemul de apă lasă foarte mult de dorit. Încă nu există un loc unde să își depoziteze corect armele.
Dar nici unul dintre ofițerii care l-au întâmpinat pe ministrul Forțelor Armate Sébastien Lecornu, care a venit să deschidă oficial baza joi, 3 noiembrie, nu a încercat să ascundă provocarea logistică cu care s-au confruntat încă din primavera, construind pe acest camp: „Poate părea paradoxal, dar a fost aproape mai simplu în Sahel”, a spus un ofițer. Peste 360 din cele 485 de corturi din tabără au venit direct din Niger, unde Franța și-a finalizat retragerea din Mali în august.
În timp ce natura rustică de la Cincu poate fi ideală pentru antrenamentul în lupte de „intensitate mare”, izolarea sa și starea proastă a celor două poduri de acces au făcut foarte dificilă transportul de echipamente grele acolo.”
Dar cele mai grave acuzații au fost făcute de site-ul de investigații francez Mediapart, unde soldații francezi dislocați în România s-au plâns că le este „frig” și „foame”, acuzând logistica defectuoasă, toalete insuficiente, mizerie, câini și șobolani, hrană puțină și condițiile de viață nedemne.
[THREAD] Les soldats français déployés sur la base de Cincu, en Roumanie (dans le cadre d’une mission de dissuasion au profit de l’Otan), témoignent dans Mediapart de leurs conditions de vie, qu’ils jugent indignes.https://t.co/rFHG7VpsVX
— Justine Brabant (@justinebrabant) November 4, 2022
MAPN: “responsabilitățile privind camparea, hrănirea efectivelor și asigurarea serviciilor conexe (alimentare cu apă, energie, gestionarea deșeurilor etc.) în locația din Cincu, au fost asumate integral de partea franceză “
Iată comunicatul integral transmis de Ministerul Apărării Naționale referitor la acest subiect:
„Grupul Colectiv de Luptă - Collective Defence Battle Group (CDBG) este operaționalizat pe teritoriul României de Franța, ca națiune-cadru, și integrează, rotațional, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos. Grupul de Luptă al NATO din România a fost constituit începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO dislocate în țara noastră. Forțele principale ale CDBG sunt dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu, într-o tabără de campare construită gradual de forțele CDBG începând cu luna mai. Conform procedurilor aliate, responsabilitățile privind camparea, hrănirea efectivelor și asigurarea serviciilor conexe (alimentare cu apă, energie, gestionarea deșeurilor etc) în locația din Cincu, au fost asumate integral de partea franceză. În calitate de națiune-gazdă, partea română a pus la dispoziție toate elementele solicitate până în prezent de reprezentanții armatei franceze și ai celorlalte contingente aliate și va acționa cu promptitudine și pe viitor pentru a oferi asistență și sprijin, conform solicitărilor, în conformitate cu cadrul legislativ național și cu angajamentele care vor fi asumate prin acordul tehnic ce urmează a fi încheiat între partea română și partea franceză”, arată comunicatul MApN.