x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedinta Lituaniei: Discursul lui Putin este unul "neostalinist"

Preşedinta Lituaniei: Discursul lui Putin este unul "neostalinist"

29 Sep 2015   •   19:09
Preşedinta Lituaniei: Discursul lui Putin este unul "neostalinist"

Preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a criticat marţi discursul susţinut cu o zi înainte, la Adunarea Generală a ONU, de omologul său rus Vladimir Putin, discurs pe care l-a calificat drept 'neostalinist', informează AFP.

Şeful statului baltic, fostă republică sovietică, a afirmat, într-un interviu acordat televiziunii publice LRT, că toate criticile formulate de Putin la adresa Occidentului constituie dovada faptului că preşedintele rus 'continuă să trăiască în secolul XX'.

'Aş spune chiar că acesta a fost un discurs neostalinist, în care dictatorii sunt lăudaţi, democraţia este criticată şi Occidentul este învinovăţit pentru tot. Am auzit această retorică timp de aproape o sută de ani şi nimic nu s-a schimbat', a mai spus Grybauskaite.

Tot marţi şeful diplomaţiei lituaniene a declarat, referitor la discursul lui Putin, că Moscova însăşi trebuie să respecte principiile formulate de preşedintele rus. 'Problema este că nu ajunge doar să declari aceste principii. Sperăm că Rusia, în calitate de membru al Consiliului de Securitate al ONU, le va respecta ea însăşi', a spus Linas Linkevicius.

Lituania, republică baltică cu o populaţie de circa 3 milioane de locuitori, a rupt relaţiile cu Moscova în 1990, pentru a redeveni independentă un an mai târziu. În 2004 a aderat la UE şi NATO.AGERPRES

×