x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul președinte francez condamnat la închisoare cu executare. În casă

Primul președinte francez condamnat la închisoare cu executare. În casă

18 Mai 2023   •   06:45
Primul președinte francez condamnat la închisoare cu executare. În casă

Curtea de Apel din Paris a pronunțat ieri sentința împotriva lui Nicolas Sarkozy, președinte al Franței între 2007 și 2012. Judecătorii au menținut decizia primei instanțe, din 2021, când fostul șef de la Palatul Élysée a primit trei ani închisoare, din care unul cu executare pentru corupție și trafic de influență.

Pedeapsa este mai dură chiar decât cea cerută de procurori, care solicitaseră doar închisoare cu suspendare, notează jurnaliștii francezi.

 

„Dosarul Bismuth”, în care a fost condamnat ieri Nicolas Sarkozy, este de fapt lovitura norocoasă a anchetatorilor francezi, care îl urmăreau pe fostul președinte pentru cu totul altceva.

 

Filat pentru „Scandalul libian”,

prins cu trafic de influență

în „Scandalul Bettencourt”

 

La un an după ce a plecat de la Élysée, Sarkozy era vizat de un alt scandal, cel privind finanțarea campaniei sale prezidențiale din 2007 din fonduri libiene. Interceptarea telefonului lui Sarkozy a scos la iveală faptul că acesta folosea numele Paul Bismuth în convorbirile cu avocatul său Yhierry Herzog. De aici s-a tras numele dosarului. 

 

Înregistrările din „Bismuth” au dezvăluit că, prin intermediul avocatului, Sarkozy cerea informații secrete dintr-un al doilea dosar care îl viza la acea vreme, în celebrul „Scandal Bettencourt”, având ca obiect mită de zeci de milioane de euro dată contra „indulgenței” fiscale. Informațiile i-au fost furnizate de magistratul Gilbert Azibert, de la Curtea de Casație, căruia i se promisese un post în Monaco, pe care nu l-a primit niciodată.

 

Brățară de urmărire, cadou de la judecători

 

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, lui Sarkozy i s-a interzis prin sentința de ieri dreptul de a ocupa funcții publice timp de trei ani. Curtea a decis, totuși, că fostul președinte poate executa la domiciliu pedeapsa cu închisoarea, purtând o brățară de urmărire.

 

Avocatul Herzog și magistratul Azibert au primit aceeași pedeapsă ca și Sarkozy. În plus, avocatul are interdicție de a profesa timp de trei ani.

 

Toți trei au atacat sentința la Curtea de Casație. 

×
Subiecte în articol: Nicolas Sarkoz condamnat închisoare