x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Coreei de Sud lansează un apel Washingtonului să-şi reducă exigenţele faţă de Phenian

Preşedintele Coreei de Sud lansează un apel Washingtonului să-şi reducă exigenţele faţă de Phenian

26 Feb 2018   •   12:27
Preşedintele Coreei de Sud lansează un apel Washingtonului să-şi reducă exigenţele faţă de Phenian

Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, a îndemnat luni Statele Unite ale Americii 'să reducă nivelul exigenţelor pentru începerea discuţiilor' cu Phenianul, declaraţia intervenind în contextul în care consilieri ai săi s-au întâlnit cu un general nord-coreean pentru a analiza modalităţile de diminuare a tensiunilor, relatează France Presse. 

Moon a făcut totul pentru ca Jocurile Olimpice care tocmai s-au încheiat la Pyeongchang să fie cele 'ale Păcii' în peninsulă. Acestea au permis un început remarcabil de detensionare între cele două Corei, notează agenţia de presă franceză. 

Coreea de Nord a profitat de eveniment pentru a lansa o ofensivă de şarm prin trimiterea nu doar a unei delegaţii de atleţi la Jocurile Olimpice, ci şi a unor grupuri de artişti şi majorete. 

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, şi-a trimis chiar sora la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud, iar la închiderea lor pe generalul Yong Chol. 

Dar delegaţia nord-coreeană nu a avut niciun contact cu reprezentanţi americani şi Washingtonul şi-a înăsprit vineri măsurile de represalii împotriva Phenianului din cauza dezvoltării programelor sale nuclear şi balistic, interzise de Consiliul de Securitate al ONU. În acest context, preşedintele american, Donald Trump, a estimat că acestea sunt 'sancţiunile cele mai grele impuse vreodată unei ţări'. 

'Cred că SUA trebuie să-şi reducă nivelul exigenţelor pentru desfăşurarea discuţiilor şi că Nordul trebuie să-şi arate hotărârea de a trece la denuclearizare', a declarat Moon în cadrul unei întâlniri cu Liu Yandong, emisarul chinez la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice. 

'Este important ca SUA şi Coreea de Nord să se aşeze împreună (la masa negocierilor) cât mai curând posibil', a afirmat preşedintele Coreei de Sud, cerând Beijingului să depună eforturi în acest scop. 

În cadrul întâlnirii sale cu Kim Yong Chol, liderul politic sud-coreean a lansat un apel Phenianului să accepte un dialog cu Washingtonul cât mai curând posibil. 

Conform Seulului, generalul nord-coreean ar fi exprimat dorinţa Phenianului de a discuta cu Statele Unite. 

Dar SUA au exclus orice negociere cu Coreea de Nord atât timp cât nu ia măsuri concrete pe calea denuclearizării. 

'Vom vedea dacă mesajul Coreei de Nord că este pregătită de un dialog este un prim pas spre denuclearizare', a apreciat Casa Albă într-un comunicat. 'Campania de presiuni maxime trebuie să continue până la denuclearizarea Coreei de Nord', se menţionează în textul citat. 

Generalul Kim Yong Chol s-a întâlnit luni cu mai mulţi consilieri apropiaţi preşedintelui sud-coreean, în timp ce manifestanţi au denunţat prezenţa sa la Seul. 

Opoziţia conservatoare din Coreea de Sud îl consideră pe acest general nord-coreean drept un criminal de război care merită să fie executat. El este suspectat că a ordonat torpilarea corvetei sud-coreene Cheonan în 2010, operaţiune soldată cu 46 de morţi, potrivit AFP. AGERPRES

×