x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Erdogan îl amenință pe liderul sirian, Bashar al-Assad

Președintele Erdogan îl amenință pe liderul sirian, Bashar al-Assad

04 Feb 2020   •   20:30
Președintele Erdogan îl amenință pe liderul sirian, Bashar al-Assad

Turcia nu va permite regimului sirian să avanseze mai mult în Idlib, ultima provincie rebelă din nord-vestul Siriei, a afirmat preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, în declaraţii publicate marţi.

„Regimul încearcă să câştige teren la Idlib, ceea ce a dus la strămutarea de oameni nevinovaţi care se îndreaptă spre frontiera noastră. Nu vom da ocazia regimului să câştige teren, pentru că în caz contrar creşte povara asupra noastră”, a declarat Erdogan, citat de AFP.

Preşedintele turc a răspuns astfel la întrebări ale unor jurnalişti la bordul avionului care l-a adus acasă din vizita efectuată luni în Ucraina.

Publicarea acestor declaraţii intervine la o zi după lupte de o violenţă ieşită din comun între armata turcă şi forţele regimului Bashar al-Assad în provincia Idlib, soldate cu peste 20 de morţi.

În noaptea de duminică spre luni, tiruri de artilerie ale regimului au făcut opt morţi în rândul turcilor. Ankara a ripostat, bombardând poziţii siriene şi ucigând cel puţin 13 persoane.

„Cred că operaţiunea noastră le-a dat o lecţie bună, dar nu ne vom opri, vom continua cu aceeaşi hotărâre”, a declarat Erdogan, citat de agenţia de presă Anadolu.

Atacul regimului împotriva forţelor turce reprezintă o „încălcare” a unui acord ruso-turc de încetare a focului la Idlib, a continuat preşedintele turc, adăugând: „Evident, vor exista consecinţe pentru regim”.

Şeful statului turc, care reproşase cu o zi în urmă Moscovei, aliata regimului de la Damasc, că nu şi-a „asumat obligaţiile”, a părut marţi că nu caută să escaladeze tensiunile cu Rusia.

„În acest stadiu, nu este nevoie să începem un conflict sau o dispută de anvergură cu Rusia. Avem mai multe iniţiative strategice cu Rusia”, a declarat Erdogan, referindu-se la parteneriatul ruso-turc în numeroase domenii, de la energie la turism şi apărare.

El a spus că nu se pune problema revenirii asupra achiziţionării de sisteme de apărare aeriană ruse S-400.

Erdogan a indicat că s-ar „putea” să aibă marţi o convorbire telefonică cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Chiar dacă susţin tabere opuse în conflictul care face ravagii din 2011 în Siria, Turcia şi Rusia şi-au întărit relaţiile de cooperare din 2016 în acest dosar.

Ankara se opune în special unei ofensive de mare amploare a regimului sirian la Idlib, cu scopul de a evita un nou val de refugiaţi spre Turcia, care adăposteşte deja peste 3,6 milioane de sirieni pe teritoriul său.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Recep Tayyip Erdogan siria