x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Filipinelor a recunoscut că este criminal

Președintele Filipinelor a recunoscut că este criminal

de Şerban Mihăilă    |    15 Dec 2016   •   12:05
Președintele Filipinelor a recunoscut că este criminal
Sursa foto: FRANCIS R. MALASIG/EPA

Președintele filipinez, Rodrigo Duterte, șochează din nou, mărturisind că a ucis cu mâna lui presupuși criminali, pe vremea când era primar al orașului Davao. El a deținut această funcție timp de două decenii, câștigându-și reputația de dușman al criminalității și patron al temutelor „escadroane ale morții”.

„În Davao, am făcut personal acest lucru. Am vrut să le arăt băieților din poliție că dacă eu pot s-o fac, pot s-o facă și ei”, a spus, luni, Duterte, vorbind unui grup de oameni de afaceri filipinezi despre războiul contra drogurilor, soldat cu aproape 6.000 de morți, de la preluarea oficială a mandatului său prezidențial, cu șase luni în urmă. „Mergeam noaptea prin Davao cu o motocicletă și patrulam pe străzi, în căutarea problemelor. Căutam confruntări pentru a putea ucide”, a recunoscut Duterte, citat de AFP, rememorând perioada când conducea orașul. Actualul președinte confirmă astfel acuzațiile formulate împotriva sa de numeroși activiști pentru apărarea drepturilor omului, ce au declarat, în repetate rânduri, că fostul primar din Davao a înființat „escadroanele morții”, care au omorât, la vremea respectivă, peste 1.000 de persoane. Potrivit BBC, cei aproximativ 6.000 de oameni executați anul acesta, de la învestirea lui Duterte în funcția de președinte al țării, au fost uciși de forțele de poliție, de justițiari și mercenari.

Am căutat confruntări de stradă pentru a putea ucide” Rodrigo Duterte

I-ar executa și pe avocați

Avocat în vârstă de 71 de ani, Rodrigo Duterte a fost ales președinte, după ce a promis electoratului că va ucide zeci de mii de criminali și traficanți de droguri în primele șase luni ale mandatului său. Confruntat cu numeroase critici internaționale asupra modului în care sunt executate persoanele suspectate de crimă, Duterte a jurat că va continua baia de sânge pe străzile Filipinelor, până când va eradica în totalitate drogurile din țară. Mai mult, el a decretat că oricine îi poate „extermina” pe traficanții de droguri. Duterte a spus în repetate rânduri că nu dă doi bani pe drepturile omului și a sugerat că și avocații care îi apără pe traficanții și consumatorii suspecți ar putea fi vizați de războiul său contra drogurilor. În octombrie, el a șocat comunitatea internațională, declarând: „Hitler a masacrat șase milioane de evrei … Există trei milioane de dependenți de droguri. I-aș măcelări pe toți cu mare plăcere”.

La începutul lui septembrie, extravagantul Duterte , l-a catalogat pe șeful Casei Albe, Barack Obama, drept „fiu de curvă”, atunci când a auzit că liderul american se pregătește să-i facă morală pe tema respectării drepturilor omului. Câteva săptămâni mai târziu, el a răbufnit scurt, în trei litere, atunci când a răspuns criticilor europarlamentarilor față de războiul sângeros pe care l-a pornit contra traficanților de droguri: „Am citit declarația UE de condamnare la adresa mea. Le voi spune doar atât: «Să vă f**!»”

×
Subiecte în articol: Rodrigo Duterte