x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Germaniei îl primește pe omologul său rus cu onoruri militare

Președintele Germaniei îl primește pe omologul său rus cu onoruri militare

28 Sep 2018   •   13:51
Președintele Germaniei îl primește pe omologul său rus cu onoruri militare

Ceremoniile de primire a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care efectuează o vizită de stat controversată în Germania, au început vineri cu onoruri militare, liderul de la Ankara fiind întâmpinat de preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, relatează dpa. 

Cei doi preşedinţi vor purta primele discuţii oficiale în timpul vizitei de trei zile a lui Erdogan la reşedinţa oficială a lui Steinmeier, Palatul Bellevue. Erdogan va avea apoi un dineu de lucru cu cancelarul Angela Merkel. 

Erdogan vrea să întoarcă "o pagină nouă" în relaţiile dintre Turcia şi Germania, în condiţiile în care legăturile dintre cele două state au avut de suferit pe fondul criticilor legate de regimul tot mai autoritar al lui Erdogan - care a dobândit recent, prin amendarea Constituţiei, noi puteri - şi de represiunea care a urmat puciului eşuat din iulie 2016 şi căreia i-au căzut victime şi cetăţeni germani. 

Steinmeier a declarat joi că vizita nu înseamnă o "normalizare" a relaţiilor. "Suntem departe de asta, dar ar putea fi un început", a spus preşedintele german. 

Merkel a declarat la o întâlnire cu presa joi seară că "situaţia drepturilor omului nu este aşa cum aş vrea să fie" în Turcia. 

Numeroşi politicieni germani din opoziţie au refuzat să participe la banchetul de vineri seară, în semn de protest. 

Demonstraţii împotriva vizitei lui Erdogan sunt planificate în mai multe locuri la Berlin. Unele se concentrează asupra încarcerării jurnaliştilor şi criticilor regimului în Turcia, altele pe reprimarea minorităţilor. 

Deşi Erdogan a vizitat Germania ca prim-ministru sau preşedinte în peste zece rânduri, aceasta este prima sa vizită de stat cu onoruri militare. 

Sâmbătă, el urmează să se deplaseze în oraşul Köln (vest), unde va inaugura o nouă moschee. 

Ministrul german de externe Heiko Maas l-a îndemnat pe Erdogan să facă progrese în legătură cu statul de drept şi libertatea presei pentru a îmbunătăţi legăturile bilaterale. 

"Dacă vor să adopte o perspectivă mai europeană în Turcia, atunci ar trebui să abordeze chestiuni precum statul de drept, libertatea presei şi libertatea de exprimare", a declarat Maas, pe marginea Adunării Generale a ONU la New York.

AGERPRES

×