x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Iohannis încă negociază obiectivele asumate la Summitul NATO; există semnale favorabile

Preşedintele Iohannis încă negociază obiectivele asumate la Summitul NATO; există semnale favorabile

08 Iul 2016   •   17:30
Preşedintele Iohannis încă negociază obiectivele asumate la Summitul NATO; există semnale favorabile

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis negociază "intens" obiectivele asumate de România la Summitul NATO de la Varşovia, existând semnale privind brigada multinaţională, au declarat, vineri, surse oficiale.

"Negocierile la summit continuă. Preşedintele negociază încă intens obiectivele asumate de România la acest summit. Există însă semnale, vezi Stoltenberg, privind brigada multinaţională, unul dintre obiectivele anunţate deja de România înainte de acest summit", au precizat sursele menţionate pentru AGERPRES.

Alianţa Nord-Atlantică va transforma o brigadă românească într-o brigadă multinaţională, pentru a-şi întări prezenţa în sud-estul Europei, a anunţat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la un forum la nivel de experţi, organizat la Varşovia cu ocazia summitului NATO.

Surse aliate declarau înainte de Summitul NATO că după reuniune se va obţine o prezenţă terestră a Alianţei prin intermediul brigăzii multinaţionale de pe teritoriul României, care va fi alcătuită din 3.000 - 5.000 de militari, în jur de 1.000 fiind, prin rotaţie, din statele membre, iar restul contribuţie românească.

"Există asigurări din partea Bulgariei pentru 400 de militari, iar Polonia va angaja o companie", susţineau sursele citate.

Un alt obiectiv al României la summit vizează consolidarea profilului Mării Negre pe agenda NATO.

"Crearea unui cadru de cooperare pentru instruire şi exerciţii navale din Marea Neagră presupune exerciţii pentru creşterea inter-operaţionalităţii. Este o decizie care trebuie respectată. Proiectul va continua pentru că există o decizie, din mai 2015, a miniştrilor apărării din statele membre NATO. SUA, Franţa şi Marea Britanie susţin acest proiect. Cu Turcia, cu sau fără Bulgaria, România îşi va asuma rolul de naţiune-cadru la care să se alăture alte state neriverane. Este vorba despre state care au mai făcut exerciţii în Marea Neagră, respectiv Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Canada şi Polonia", au explicat sursele menţionate.

De asemenea, se urmăreşte declararea capabilităţii iniţiale a scutului antirachetă de la Deveselu şi dezvoltarea planului de contingenţă.

SURSA: AGERPRES

×
Subiecte în articol: nato summit nato klaus iohannis