x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Israelului și Joe Biden se contrazic în privința viitorului Fâșiei Gaza

Președintele Israelului și Joe Biden se contrazic în privința viitorului Fâșiei Gaza

de Redacția Jurnalul    |    16 Noi 2023   •   13:30
Președintele Israelului și Joe Biden se contrazic în privința viitorului Fâșiei Gaza
Sursa foto: hepta

Președintele israelian Isaac Herzog spune că ar putea fi nevoie de o „forță puternică” să rămână în Fâșia Gaza: „Nu putem lăsa vid”. În schimb, Joe Biden spune că ocupația este o „mare greșeală”.

Președintele israelian Isaac Herzog a declarat că ar putea fi nevoie ca o „forță foarte puternică” să rămână în Gaza în viitorul apropiat pentru a împiedica reapariția grupului militant Hamas după război, însă președintele american Joe Biden a avertizat că ocuparea Gaza ar fi „o mare greșeală”.

„Dacă ne retragem, atunci cine va prelua controlul? Nu putem lăsa un vid. Trebuie să ne gândim care va fi mecanismul; sunt multe idei care sunt aruncate în eter”, a declarat Herzog într-un interviu acordat FT publicat joi, citat de Reuters.

„Nimeni nu va dori să transforme din nou acest loc, Gaza, într-o bază teroristă”, a adăugat el.

Herzog a declarat pentru FT că guvernul israelian discută multe idei despre modul în care va fi condusă Gaza după ce se va încheia războiul și a adăugat că a presupus că Statele Unite și „vecinii noștri din regiune” vor avea o anumită implicare în ordinea de după conflict.

Biden a declarat miercuri că i-a spus clar premierului israelian Benjamin Netanyahu că o soluție cu două state este singura cale de a rezolva conflictul israeliano-palestinian și că ocuparea Gaza ar fi „o mare greșeală”.

Autoritatea Palestiniană (AP) afirmă că Gaza, unde Hamas conduce din 2007, este parte integrantă a ceea ce ea preconizează pentru un viitor stat palestinian.

Israelul a jurat să distrugă Hamas, dar nu a prezentat un plan pentru a stabili cine va guverna Gaza după război. Netanyahu a declarat că Israelul va trebui să mențină responsabilitatea generală pentru securitate în Gaza pentru o perioadă nedeterminată.

Joi, Israelul s-a concentrat militar asupra celui mai mare spital din Gaza, Al Shifa, unde Hamas ar fi depozitat arme și ar fi condus un centru de comandă în tunelurile de sub clădiri.

Trupele israeliene au forțat intrarea în spitalul Al Shifa în primele ore ale zilei de miercuri și și-au petrecut ziua aprofundând căutările, a declarat armata. O înregistrare video a armatei a arătat arme automate, grenade, muniție și veste antiglonț despre care a spus că au fost recuperate dintr-o clădire nedeclarată din cadrul complexului.

„Trupele continuă să cerceteze spitalul într-o manieră precisă, bazată pe informații”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, în cadrul unei conferințe de presă miercuri seara.

Biden a declarat că Hamas comite crime de război prin faptul că își are cartierul general militar sub spital. El a precizat că Israelul a intrat în Al Shifa cu un număr limitat de trupe înarmate.

„Li s-a spus... am discutat despre necesitatea ca ei să fie incredibil de atenți”, a declarat Biden reporterilor miercuri.

Armata israeliană nu a menționat că a găsit vreo intrare de tunel în Al Shifa. Aceasta a declarat anterior că Hamas a construit o rețea de tuneluri sub spital. Hamas a negat acest lucru și a respins ultimele declarații ale armatei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Joe Biden Isaac Herzog