x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Parlamentului European cere aderarea la UE a statelor din Balcanii de Vest

Preşedintele Parlamentului European cere aderarea la UE a statelor din Balcanii de Vest

06 Iun 2021   •   21:00
Preşedintele Parlamentului European cere aderarea la UE a statelor din Balcanii de Vest

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a pledat în favoarea aderării statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană, numind extinderea un „proiect pozitiv pentru pace şi prosperitate”, informează dpa.

„Extinderea poate aduce beneficii imense atât regiunii, cât şi Europei în ansamblu, ajutând la asigurarea unui continent stabil, prosper şi paşnic”, a declarat astăzi Sassoli pentru grupul german Funke Mediengruppe.

Ritmul, a spus el, va depinde de îndeplinirea de către ţările din Balcanii de Vest a criteriilor de aderare.

„Reformele trebuie încă finalizate în fiecare din aceste ţări”, dar „Uniunea Europeană trebuie să îşi respecte promisiunile şi să recunoască progresele”, a precizat Sassoli.

UE are deja discuţii de aderare cu Muntenegru şi Serbia, în timp ce Albania şi Macedonia de Nord sunt candidaţi oficiali.

Bosnia-Herţegovina şi Kosovo au fost considerate până acum potenţiali candidaţi la negocieri.

La sfârşitul anului trecut, Cehia şi Slovacia au blocat adoptarea unui text important privind progresele în procesul de extindere a Uniunii.

Iar înainte, Bulgaria a respins începerea negocierilor de aderare la UE ale Macedoniei de Nord, ca urmare a disputei generate de istoria comună.

×
Subiecte în articol: aderare UE