Democraţia nu poate fi suspendată din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus, a transmis preşedintele Parlamentului European (PE), David Sassoli, în deschiderea unei sesiuni extraordinare la Bruxelles pentru adoptarea de măsuri împotriva răspândirii infecției cu virusul COVID-19, se arată într-un comunicat al legislativului UE.
"Ne confruntăm cu o situaţie extraordinară şi neaşteptată. Am fost nevoiţi să luăm decizii fără precedent în ultimele săptămâni, încercând să anticipăm circumstanţele în schimbare rapidă pentru a proteja sănătatea angajaţilor şi a membrilor PE, dar garantând în acelaşi timp că activitatea democratică a instituţiei poate continua. A trebuit să încetinim. Dar nu ne-am oprit, pentru că democraţia nu poate fi suspendată în mijlocul unei crize atât de dramatice", a spus Sassoli.
"Este datoria noastră, în astfel de vremuri dificile, să fim în serviciul cetăţenilor noştri. Ca legislatori, avem mijloacele, posibilitatea şi datoria să ajutăm", a mai spus acesta.
El a mulţumit "tuturor persoanelor care se luptă cu curaj şi hotărâre și curaj, în primul rând celor care sunt bolnavi, întregului staff medical care lucrează neobosit în Europa şi de asemenea cetăţenilor care prin comportamentul lor responsabil vor avea un rol hotărâtor în eradicarea acestei pandemii".
Parlamentul European s-au reunit astăzi în sesiune extraordinară pentru a vota măsurile urgente ale UE pentru combaterea pandemiei, printre care sprijinul pentru sistemele de îngrijire medicală şi asistenţa financiare pentru statele cel mai puternic afectate de actuala criză.
Este prima sesiune plenară a Parlamentului European la care se foloseşte votul de la distanţă.