Povestea colecției de artă moștenită de președintele Putin este una a secretelor, miracolelor și atrage o mulțime de controverse.
În cele trei camere ale unui apartament obișnuit dintr-un bloc situat în centrul Moscovei, păzit până de curând de polițiști se ascunde o colecție de artă misterioasă demnă de o regină sau de un președinte, estimată de specialiști la 2 miliarde de dolari.
Cele 1000 de picturi, sculpturi și alte obiecte de artă aparțin unei doamne de peste 80 de ani, dar sunt lăsate moștenire statului, mai exact președintelui Vladimir Putin, scrie www.themoscowtimes.com. Polițiștii păzesc clădirea, dar și ușa apartamentului de mai bine de doi ani, fără a intra în contact cu Nina Moleva, proprietara acestei comori.
Conform zvonurilor, dar și declarațiilor femeii care au apărut în presă de-a lungul anilor, în colecție se regăsesc opere ale unor artiști celebri precum Da Vinci, Michelangelo, Rembrandt sau Velazquez.
O poveste fermecătoare
Povestea acestei colecții, spusă de Moleva și soțul său, Ely Belyutin, un cunoscut artist avant-garde, care a decedat în 2012 este una fascinantă, dar ridică numeroase semne de întrebare.
Cei doi, au declarat în interviurile pe care le-au acordat de-a lungul anilor, că totul a început de la bunicul lui Belyutin. Ivan Grinyov, actor la teatrele imperiale din Moscova, cu o pasiune pentru arta europeană a început să colecționeze lucrări ale unor artiști celebri. Conform femeii, Grinyov era plătit suficient de bine încât să își permită să achiziționeze opere de artă.
După revoluție, colecția păstrată în apartamentul cu 12 camere al actorului, a fost ascunsă într-un pod fals. Deși aici au locuit zeci de oameni, comoara nu a fost descoperită. Când Moleva și soțul său au primit dreptul să se reîntoarcă în apartament, au găsit colecția intactă și au continuat să adauge piese valoroase.
Aceasta este varianta pe care femeia a relatat-o de-a lungul timpului de foarte multe ori. Totuși, privind de aproape lucrurile, apar numeroase întrebări. Jurnaliștii care au vizitat-o pe femeie și au fost intrigați de cele văzute și auzite au făcut mai multe cercetări. Astfel, unele voci afirmă că nu ar fi existat niciun Grinyov și personajul ar fi fost inventat pentru a da un plus de romantism poveștii.
Mai mult, unii oameni cred că în colecție există și piese false și că ar fi fost imposibil ca cineva să intre in posesia tuturor acelor opere pe care femeia pretinde că le deține.
Un lucru este cert: dacă acea comoară nu ar fi fost reală nu ar fi fost atât de pazită de autorități. În plus, autoritățile au confirmat că femeia a lăsat moștenire toate sculpturile și tablourile președintelui Vladimir Putin.