x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presedintele Republicii Macedonia: "Asteptam sustinerea Romaniei pentru aderare"

Presedintele Republicii Macedonia: "Asteptam sustinerea Romaniei pentru aderare"

de Irina Cristea    |    27 Feb 2006   •   00:00
Presedintele Republicii Macedonia: "Asteptam sustinerea Romaniei pentru aderare"
Jurnalul National: Ce asteptari aveti de la statutul de membru al UE si ce credeti ca va aduce Macedonia Uniunii?
Branko Crvenkovski: Este foarte clar ca este vorba de reforme lungi si destul de dificile in toate domeniile vietii civile. Statutul de stat candidat inseamna mai multe obligatii, mai multe reforme si o mai mare responsabilitate pentru noi toti.

Pe langa intarirea valorilor comune pe care se bazeaza ideea europeana, cred ca Republica Macedonia in Europa unita va fi recunoscuta ca o tara care a ales un model de succes de coexistenta si toleranta etnica.

Ce poate invata Macedonia din experienta Romaniei?
Chiar daca drumul spre integrarea in UE este specific pentru fiecare stat in parte, experienta Romaniei poate avea o semnificatie deosebita pentru Republica Macedonia. Romania a fost nevoita sa isi schimbe din temelii vechile institutii si sa se confrunte cu ideologia si politica mostenite de la sistemul anterior. Romania, ca stat balcanic, poarta cu sine experientele negative ale atat de instabilei noastre regiuni. As vrea sa amintesc de oportunitatea pe care o asteptam anul viitor, in fapt suportul intarit al partii romane imediat dupa aderarea sa la UE in legatura cu primirea a noi membri, mai ales statele din Balcanii de Vest.

Care credeti ca este domeniul cel mai dificil unde Macedonia va avea cel mai mult de lucru?
Prioritate pentru fiecare guvern in anii urmatori trebuie sa fie ridicarea nivelului de trai al cetatenilor, reducerea nivelului somajului care momentan este inadmisibil de ridicat si atragerea investitiilor straine.

Intre Romania si institutiile europene, minoritatile reprezinta un subiect important. Cum puteti caracteriza situatia minoritatilor din Macedonia, in special a vlahilor?
Aromanii sunt o categorie intrata in Constitutie. Sunt organizati in cateva partide politice si participa la viata politica, au medii de informare, mai multe organizatii nonguvernamentale si asociatii cu ajutorul carora isi mentin cultura, istoria si particularitatile nationale. Interesul strategic pentru Macedonia este sa nu creeze un stat binational in care unele entitati vor avea mai multe drepturi decat celelalte, ci de a implementa o societate multinationala de cetateni egali in care toti vor fi inclusi prin diferentele pe care le au.

×
Subiecte în articol: externe macedonia