x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele rus le propune găduirea de japonezi în Siberia

Preşedintele rus le propune găduirea de japonezi în Siberia

de Marina Constantinoiu    |    18 Mar 2011   •   17:14

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a propus, vineri, ca victime japoneze ale seismului să fie îngrijite în sanatoriile sau spitalele din Rusia, şi chiar, dacă este necesar, să fie găzduită o parte din populaţia japoneză în zonele depopulate din Siberia şi Extremul-Orient rus, relatează AFP.

Ideea cu Siberia şi Extremul-Orient rus a fost deja avansată duminică de un om politic rus obişnuit al declaraţiilor insolite sau provocatoare, comentează France Presse.

“Suntem gata să le aducem vecinilor noştri japonezi un ajutor umanitar, să le furnizăm hrană, apă, medicamente şi alte bunuri de primă necesitate”, a declarat Medvedev în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, potrivit Interfax.

El a cerut examinarea posibilităţii de a “primi în sanatoriile ruseşti copii japonezi şi de o manieră generală victime pentru o reabilitare medicală şi psihologică”. “Trebui să ne gândim chiar la utilizarea, poate, dacă va fi necesar, a unei părţi din mâna de lucru a vecinilor noştri, în special în regiunile depopulate din Siberia şi din Extremul-Orient rus”, a adăugat preşedintele rus.

Un vicepreşedinte al Dumei (Camera inferioară rusă), şeful Partidului Liberal-Democrat (LDPR), Vladimir Jirinovski, a sugerat duminică să se propună Japoniei deplasarea populaţiei sale în vastele spaţii neocupate din Rusia, din cauza riscurilor seismice la care sunt expuşi. “Noi avem mult loc în care se pot implica mână de lucru şi creiere, cu atât mai mult japoneze”, a declarat Jirinovski. “Nu e vorba despre a ne împărţi insulele, noi propunem evitarea unei catastrofe umanitare. Să meargă acolo unde există loc, să clădească, să se instaleze, nu vor jena, iar Rusia are numai de câştigat din găzduirea unui popor atât de muncitor”, a adăugat Jirinovski.

France Presse reaminteşte că Moscova şi Tokyo au un puternic conflict teritorial cu privire la insulele Kurile de Sud, patru insule situate în nordul Japoniei, anexate în 1945 de URSS, şi pe care Tokyo le vrea înapoi, dar fără succes. Această chestiune a împiedicat până în prezent semnarea unui tratat de pace între cele două ţări.

Pe de altă parte, Rusia cunoaşte o profundă criză demografică de la destrămarea imperiului sovietic.

×