x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Semilunii

Preşedintele Semilunii

de Delia Zahareanu    |    29 Aug 2007   •   00:00
Preşedintele Semilunii
Sursa foto: ADEM ALTAN/

După al treilea vot in legislativul de la Ankara, cel de-al 11-lea preşedinte al Turciei a fost desemnat. Abdullah Gul a preluat puterea ieri de la fostul şef al statului, Ahmet Necdet Sezer.

După al treilea vot in legislativul de la Ankara, cel de-al 11-lea preşedinte al Turciei a fost desemnat. Abdullah Gul a preluat puterea ieri de la fostul şef al statului, Ahmet Necdet Sezer.

Cu 339 de voturi pentru, din totalul de 550 ale parlamentului turc, Abdullah Gul, candidatul partidului de centru dreapta cu platformă islamistă, AKP, a fost ales ieri in funcţia de preşedinte al Turciei. Votul de ieri a fost cel de-al treilea, iar nominalizarea fostului ministru de Externe de premierul Recep Tayyip Erdogan in aprilie pentru funcţia supremă in stat a stărnit foarte multe controverse, notează BBC. In parte, şi din cauza faptului că, de la infiinţarea statului laic in 1923 de Kemal Ataturk, nici unul din cei zece preşedinţi de pănă acum nu era asociat conservatorismului islamic. După alegerea sa in legislativul de la Ankara, noul preşedinte al Turciei a depus ieri jurămăntul şi a preluat formal puterea de la fostul şef al statului, Ahmet Necdet Sezer, intr-o ceremonie la care presa nu a avut acces.

CONTROVERSAT. Deşi in perioada mandatului său de ministru al Afacerilor Externe, Abdullah Gul este privit ca artizanul inceperii negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, in 2005, opoziţia laică l-a acuzat că ascunde o agendă islamistă, dorind de fapt să submineze statul secular in Turcia. Proteste şi demonstraţii publice au avut loc din aprilie pănă in prezent, ducănd chiar la alegeri anticipate la 22 iulie anul acesta. Armata, responsabilă pentru răsturnarea in trecut a patru guverne şi văzăndu-se ca gardian al laicităţii statului, a avertizat, prin vocea comandantului său, generalul Yasar Buyukanit, că există "focare ale răului" care vor dori distrugerea statului laic, pe care armata este gata să-l apere, relatează AFP.

×
Subiecte în articol: externe