x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele turc, persona non grata

Președintele turc, persona non grata

16 Mar 2017   •   10:00
Președintele turc, persona non grata

Bild, cel mai mare cotidian german, a scris ieri, pe prima pagină, că „îi spune adevărul în față” președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, declarându-l persona non grata în Germania și denunțând „nebunia puterii sale”, relatează AFP.

În plină criză diplomatică germano-turcă și turco-europeană în legătură cu referendumul privind sporirea prerogativelor prezidențiale ale lui Erdogan, cotidianul publică pe prima pagină o fotografie a liderului turc, vizibil iritat, titrând: ''Bild îi spune lui Erdogan adevărul în față''. „Nu sunteți un democrat, aduceți prejudicii țării dumneavoastră! Nu sunteți binevenit aici!”, scrie tabloidul german, care susține că are un tiraj de două milioane de exemplare pe zi. „În nebunia puterii sale, egomaniacul Erdogan îi ațâță pe turci împotriva Europei”, continuă cotidianul, care îl acuză pe „micul om din Bosfor” că „distruge țara”. Ankara se află în plină dispută cu mai multe țări europene, în frunte cu Germania și Olanda, după interdicția impusă mai multor miniștri de a face campanie în diaspora turcă în favoarea referendumului pro-Erdogan, din 16 aprilie, privind sporirea prerogativelor președintelui. Erdogan a acuzat Berlinul de metode „naziste”, că-i sprijină pe „teroriști” și că promovează respingerea referendumului. Ieri, liderul de la Ankara a lansat un nou atac virulent la adresa Olandei, imputându-i responsabilitatea pentru masacrul de la Srebrenica. De asemenea, el a formulat noi critici la adresa Europei, unde, în opinia sa, „spiritul fascismului umblă liber”. „Ei nu au nicio legătură cu civilizația, nici cu lumea modernă. Ei sunt cei care au masacrat peste 8.000 de bosniaci musulmani în Bosnia-Herțegovina în timpul masacrului de la Srebrenica”, enclavă ce se afla sub protecția „Căștilor Albastre” olandeze, a spus Erdogan.

 

Premierul olandez, Mark Rutte, a calificat drept „falsificare dezgustătoare a istoriei” atacul lui Erdogan în privința masacrului de la Srebrenica.

Recep Tayyip Erdogan i-a enervat din nou pe liderii europeni, după ce a denunțat „fascismul” din Europa

×
Subiecte în articol: recep tayyip erdogan