Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a atacat în justiţie postul BBC pentru calomnie, în urma unui articol în care se afirmă că Kievul a plătit bani grei pentru întâlnirea sa cu Donald Trump, potrivit textului plângerii consultate vineri de AFP.
Într-un articol apărut în luna mai pe site-ul său, citat ulterior în cursul unei emisiuni televizate a grupului public de radioteleviziune britanic, BBC susţinea că fostul avocat al lui Donald Trump, Michael Cohen, a primit între 400.000 şi 600.000 de dolari din partea unui intermediar ucrainean pentru a aranja prima întâlnire, în iunie 2017, între Petro Poroşenko şi preşedintele american la Casa Albă.
Potrivit articolului BBC, care se baza pe surse anonime ucrainene, scopul finanţării a fost de a consolida influenţa Kievului la Washington şi pentru ca această întâlnire să nu pară o 'scurtă conversaţie', ci 'adevărate discuţii'.
În plângerea depusă la un tribunal britanic la începutul lunii septembrie, apărarea lui Petro Poroşenko denunţă o 'afirmaţie extrem de gravă, care aduce prejudicii nu doar funcţiei sale de preşedinte al Ucrainei, ci şi reputaţiei sale de politician şi om de afaceri'.
Aceasta a cerut, între altele, ca BBC să dezmintă acuzaţiile şi să plătească despăgubiri pentru prejudiciul de imagine. Un purtător de cuvânt al BBC a refuzat să comenteze cazul.
Potrivit BBC, preşedinţia ucraineană a fost surprinsă de victoria în alegeri a lui Donald Trump, considerat ca prorus, în timp ce Ucraina se confruntă din 2014 cu un conflict armat împotriva separatiştilor în estul ţării, Kievul şi Occidentul acuzând Rusia că-i sprijină pe rebeli, fapt negat de Moscova.
La vremea aceea au existat zvonuri că Donald Trump nu dorea să se întâlnească cu omologul său ucrainean. Între altele, în campanie, Kievul a susţinut-o pe candidata democrată Hillary Clinton, potrivit presei ucrainene. În cele din urmă, în paralel cu întâlnirea dintre Trump şi Poroşenko din iunie 2017, guvernul SUA a anunţat înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei pentru sprijinul acordat rebelilor separatişti din Ucraina.
Ucraina şi-a atras recent critici din partea Occidentului, după ce un tribunal a autorizat parchetul să poată accede la înregistrările telefonice ale unei jurnaliste de la postul de radio Radio Free Europe/Radio Liberty, finanţat de Congresul SUA. Joi, Poroşenko şi-a exprimat sprijinul în favoarea unei legi denunţate de organizaţiile din domeniul apărării drepturilor omului, lege prin care Kievul doreşte înregistrarea ca 'agent de influenţă' a tuturor media pe care le consideră proruse. AGERPRES