Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a denunţat luni sechestrarea, prin utilizarea forţei de către Rusia, a trei nave militare ucrainene în largul Crimeii, apreciind că aceasta reprezintă o 'nouă etapă a agresiunii' ruse împotriva Ucrainei, relatează AFP.
'Atacând vedetele militare ucrainene, ea a lansat o nouă etapă a agresiunii sale', a declarat Poroşenko într-un discurs televizat adresat naţiunii, denunţând 'participarea deschisă şi arogantă a trupelor regulate ruse' la acest 'atac'.
'Informaţiile serviciilor noastre secrete demonstrează o ameninţare extrem de ridicată a unei operaţiuni terestre împotriva Ucrainei', a susţinut şeful statului pentru a explica necesitatea de a introduce starea excepţională în ţară.
'Trebuie să ne întărim acum apărarea pentru a reacţiona cât mai repede posibil în caz de invazie' din partea 'vecinului agresiv şi dezechilibrat', a adăugat Poroşenko.
La ora actuală, Rusia are desfăşurate de-a lungul graniţei cu Ucraina circa 500 de aparate de luptă ale aviaţiei tactice şi 340 de elicoptere militare, a declarat anterior purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului Apărării ucrainean, Vadim Skibiţki, citat de agenţia de presă Ukrinform.
Parlamentul ucrainean urmează să se pronunţe luni într-o sesiune extraordinară asupra decretului promulgat anterior de preşedintele Poroşenko privind instituirea stării excepţionale, care propune aplicarea acestei măsuri începând de joi pentru 30 de zile. Înainte, Poroşenko evocase o durată de 60 de zile pentru starea excepţională.
Sosit în Rada Supremă (parlamentul unicameral) pentru a expune necesitatea instituirii stării excepţionale, preşedintele ucrainean a părăsit sediul legislativului fără să ajungă să vorbească la tribună, întrucât grupurile parlamentare ale Partidului Radical (naţionalist) şi Batkivşina (Patria), formaţiunea fostului premier Iulia Timoşenko, cotată cu prima şansă în sondaje în perspectiva alegerilor prezidenţiale de anul viitor, au blocat tribuna şi prezidiul parlamentului.
'Noi am dorit să vorbim cu preşedintele, dar el a plecat', a remarcat Oxana Sâroed, vicepreşedinta Radei Supreme, citată de Unian. Potrivit ei, deputaţii aveau multe întrebări de adresat preşedintelui în legătură cu limitarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti în urma instituirii stării excepţionale în ţară.
În faţa Radei reprezentanţi ai unor formaţiuni radicale din Ucraina cer parlamentului să aprobe nu doar instituirea stării excepţionale, ci şi ruperea oricăror legături cu Federaţia Rusă. AGERPRES