Dupa mai multe zile de ezitari si presiuni din partea strazii si a opozitiei, el a renuntat la functie, in numele coeziunii nationale
Seful statului ungar, Pal Schmitt, aflat in centrul unui scandal de plagiat referitor la lucrarea sa de doctorat, sustinuta in 1992, si-a anuntat luni demisia din functie, relateaza presa ungara si AFP.
"Dat fiind faptul ca potrivit Constitutiei presedintele trebuie sa fie cel care sa reprezinte unitatea natiunii ungare si ca persoana mea a devenit, din pacate, sinonima cu divizarea, simt ca este de datoria mea sa renunt la post', a declarat acesta in fata membrilor Parlamentului.
Parlamentul a acceptat demisia presedintelui, informeaza MTI. Decizia a fost luata cu 338 de voturi pentru, cinci impotriva si sase abtineri. Atributiile prezidentiale vor fi preluate temporar de presedintele Parlamentului, Laszlo Kover.
Cu numai o zi inainte, presedintele declara, intr-un interviu acordat postului public de radio, ca nu intentioneaza sa demisioneze din cauza scandalului de plagiat legat de teza sa de doctorat, pentru ca "se simte cu constiinta curata'. El a repetat duminica faptul ca i se pare nedemn ca i se cere demisia din cauza unei lucrari de doctorat intocmite acum 20 de ani, apreciind ca aceasta nu are nicio legatura cu functia de sef al statului pe care o detine.In interviul radiofonic, presedintele ungar a mai spus ca doar o decizie a justitiei i-ar putea retrage doctoratul unei persoane, si nu Universitatea, asa cum s-a intamplat in cazul sau.
Titlul retras
Senatul Universitatii Semmelweiss din Budapesta i-a retras la 29 martie doctoratul sefului statului, calificand drept "plagiat' teza sa despre istoria Jocurilor Olimpice, pe care a sustinut-o in 1992. Decizia Senatului a fost justificata prin faptul ca "lucrarea nu raspunde nici metodelor stiintifice, nici etice'.
Rectorul Universitatii, Tivadar Tulassay, a fost prima victima a scandalului doctoratului, demisionand din post duminica. Universitatea Semmelweiss a anuntat pe site-ul sau Internet ca Tivadar Tulassay a demisionat pentru ca apreciaza ca si-a pierdut sustinerea din partea superiorilor si ca s-a simtit izolat in gestionarea scandalului Pal Schmitt.
"Prea in graba si fara sa fiu intrebat'
Vinerea trecuta, dupa ce Universitatea Semmelweiss a anuntat ca-i retrage titlul de doctor, Pal Schmitt declara pentru postul de televiziune MTV ca decizia s-a luat fara ca el sa fie intrebat ceva in legatura cu respectiva lucrare. "Am scris teza de doctorat prezentand toate cunostintele pe care le aveam, a fost o treaba corecta, am fost ca oricare alt student, am urmat regulile de redactare care erau la vremea respectiva', a spus presedintele in interviul acordat MTV, citat de cotidianul Magyar Hirlap. "Cu toata sinceritatea, va spun ca nu vad legatura intre scandalul plagiatului si o demisie a mea din functia de presedinte', a mai spus el.
Presedintele s-a declarat surprins insa de rapiditatea cu care Senatul Universitatii a decis sa ia o decizie in legatura cu cazul sau. "S-a intamplat cand eram la Seul, reprezentand tara la summitul pe tema securitatii nucleare, vorbeam cu presedintele coreean, discutam despre relatiile economice si cooperare, iar acasa eram luat in discutie. Nici macar nu mi s-a pus si mie vreo intrebare, conform principiului valabil de mii de ani – audiatur et altera pars - . Tot ce as fi asteptat de la Senat ar fi fost sa mai aiba rabdare un pic. De ce atata graba?', s-a intrebat seful statului ungar.
Opozitia, la unison:'Demisia!'
Intre timp, partidele de opozitie au cerut la unison demisia presedintelui. Mai mult, in fata resedintei presedintelui, Palatul Sandor, cativa simpatizanti ai partidului de opozitie al verzilor-stanga si-au instalat corturi si au declarat ca vor sa ramana acolo pana la plecarea acestuia din fruntea tarii.
"Ungaria mai asteapta doar o scurta si concisa declaratie, una in care Schmitt Pal isi anunta demisia', a declarat Mesterházy Attila, presedintele Partidului Socialist (MSZP). Vona Gabor, presedintele partidului de extrema-dreapta Jobbik, a declarat, la randul sau: "Cu explicatiile sale, Schmitt Pal nu a reusit decat sa manjeasca de noroi demnitatea si onoarea functiei prezidentiale'. Heltai Laszlo, purtator de cuvant al partidului ecologist LMP: "Este o rusine ca Schmitt Pal nu si-a dat demisia. Este o rusine si faptul ca trebuie sa stam in fata Palatului Sandor si sa cerem un lucru evident: presedintele repetent sa isi dea demisia. Aceasta intamplare nu mai are legatura cu Schmitt Pal, ci cu Orban Viktor care l-a impus in functie si il mentine in ciuda tuturor evidentelor. Aceasta fisura morala, incasata de tara noastra, devine tot mai mare cu fiecare zi pe o care petrece Schmitt Pal in functia de presedinte.'
Saptamanalul ungar HVG a fost cel care a declansat scandalul la inceputul lui ianuarie, prezentand pasaje din teza lui Schmitt care erau traduceri ale textului in franceza al expertului bulgar Nikolai Georgiev. Era vorba despre 180 de pagini din totalul de 215.
Fost atlet, apropiatul premierului Orban
Pal Schmitt, care are 69 de ani, este un apropiat al premierului conservator Viktor Orban. Fost atlet si fost presedinte al Comitetului National Olimpic, el a fost ales in iunie 2010 cu voturile partidului conservator Fidesz al lui Viktor Orban, care dispune de o majoritate de doua treimi in Parlament. "Ca presedinte, voi actiona pentru ca tara sa adopte legi care sa fie in folosul populatiei', a declarat acesta la investitura.
Decis sa nu fie un obstacol in calea elanului Guvernului, el a contrasemnat in cele din urma noua Constitutie, foarte controversata, si toate legile, fara exceptie, dintre care multe au facut obiectul unor critici puternice, in special cele referitoare la media, la sistemul judiciar, la Banca Centrala sau la religii.
Fost scrimer, dublu campion olimpic pe echipe la scrima, el i-a urmat in functie lui Laszlo Solyom. Pal Schmitt era al patrulea presedinte al Ungariei democratice, dupa caderea dictaturii comuniste in 1989-1990. El a declarat ca se vrea un presedinte "apropiat de oameni, tot timpul gata de dialog' si ca spera ca actiunile sale sa "intareasca demnitatea acestui post'. Dar el a fost continuu tinta presei in timpul mandatului, din cauza numeroaselor sale gafe, mai ales a numeroaselor probleme cu ortografia.Chiar daca s-a raliat Fidesz, Pal Schmitt si-a inceput cariera politica sub regimul comunist, ocupand functii in cadrul miscarii sportive. El a fost si membru al Comitetului International Olimpic din 1983 si eurodeputat si vicepresedinte al Parlamentului European intre 2009 si 2010.