x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Ungariei a depus o coroană la statuia handbalistului Marian Cozma

Preşedintele Ungariei a depus o coroană la statuia handbalistului Marian Cozma

de Istvan Deak    |    29 Apr 2013   •   17:25
Preşedintele Ungariei a depus o coroană la statuia handbalistului Marian Cozma

Din dorinţa de a fi alături de echipa handbal Mkb Veszprem, în tentativa ei de a accede în Final-Four-ul Ligii Campionilor, preşedintele Ungariei, Ader Janos, a asistat vineri la ultimul antrenament al echipei înaintea returului cu campioana Germaniei, THW Kiel. Cu această ocazie, el a depus o coroană de flori la statuia fostului handbalist român, Marian Cozma, înjunghiat mortal în februarie 2009. “Nu doar că iubesc handbalul, dar am şi practicat acest sport pe vremea când eram licean la echipa masculină Gyori ETO”, a spus Ader.
Prezenţa preşedintelui nu a fost însă de bun augur pentru campioana ţării vecine. După ce au condus în Germania la 6 goluri şi au pierdut 31-32, maghiarii au condus şi în retur la patru goluri, dar au pierdut din nou la un singur gol diferenţă 28-29.

Petre Cozma: “Marian a fost mai iubit în Ungaria”!

Tatăl lui Marian Cozma, Petre, a trăit cu sufletul la gură returul dintre Veszprem şi Kiel. El mărturiseşte că tocmai în această perioadă amintirile dureroase îi revin în minte. “Mă uit des la înregistrările meciurilor în care era Marian pe teren. Veszprem a rămas pe vecie în inima mea şi urmăresc cu interes parcursul echipei de acum. De câte ori am ocazia, mă uit la televizor sau pe internet la meciurile echipei şi le ţin pumnii alături de întreaga mea familie”, spune Petre Cozma pentru Bors. Înaintea partidei de sâmbătă, Petre Cozma era convins că maghiarii se vor impune şi vor obţine calificarea. “Am fost foarte supărat că au pierdut în Germania, deşi au avut un avantaj de 6 goluri la un moment dat. Kiel e totuşi Kiel. Dar nu îmi fac probleme, îi batem la 3 goluri diferenţă”. Chestionat pe seama faptului că înainte de a fi ucis, Marian era aproape de un transfer la Kiel, Petre Cozma a replicat: “Marian este şi acum părtaş la succesele echipei Veszprem. El a trăit şi din păcate a murit pentru handbal. De fiecare dată când joacă Veszprem, eu îl văd şi pe el pe teren”.

În relaţii cu foştii colegi ai lui Marian
Tatăl lui Marian a rămas în relaţii apropiate cu foştii colegi ai fiului său. “Vorbesc periodic cu ei. Cel mai des mă contactează actualul jucător al celor de la Kiel, Marko Vujin, dar şi Carlos Perez, plecat între timp în Qatar. Ne înţelegem în maghiară şi engleză, două limbi străine pe care le stăpânesc şi eu puţin. De sărbători sau de ziua mea, băieţii îmi trimit tot timpul sms-uri cu mesaje precum: 'La mulţi ani, papa'”. În încheiere, Petre Cozma s-a referit şi la modul în care cele două ţări au cinstit memoria lui Marian Cozma. “La Veszprem s-a ridicat o statuie pentru fiul meu, în România nu, mai mult din motive financiare. Dar amintirea lui Marian este vie şi în România. Eu am subliniat de fiecare dată că Marian a fost mai iubit în Ungaria decât în România”, a încheiat Petre Cozma.

Istoric
Handbalistul român al echipei MKB Veszprem, Marian Cozma, a fost înjunghiat mortal la 8 februarie 2009, în faţa localului Patriota, din oraşul Veszprem, în altercaţie fiind implicaţi alţi doi coechipieri, Zarko Sesum şi Ivan Pesici, grav răniţi şi ei. Handbalistul român în vârstă de 26 de ani a fost înjunghiat în inimă, fiind singurul dintre cei trei care şi-a pierdut viaţa. Doi dintre agresori, Sandor Raffael şi Gyozo Nemeth, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă de prima instanţă în iunie 2011, iar al treilea, Ivan Sztojka, la 20 de ani de închisoare. După apel, în aprilie 2012, sentinţele au fost reduse în cazul primilor doi la 18 ani, iar pentru cel de-al treilea la 8 ani de închisoare, Curtea de Apel estimând că a fost vorba de omor prin imprudenţă şi nu de crimă. La scurt timp după aceea, ministrul Justiţiei, Tibor Navracsics, s-a pronunţat pentru o revizuire a practicii penale a tribunalelor pentru a elimina verdictele "prea indulgente, necorespunzătoare sau controversate" în cazurile importante. Curtea de Justiţie a Ungariei a decis la 1 octombrie să menţină pedepsele dictate de Curtea de Apel Gyor în ceea ce îi priveşte pe Nemeth Gyozo şi Raffael Sandor (18 ani pentru fiecare), dar a schimbat încadrarea faptelor comise de Ivan Sztojka şi i-a majorat pedeapsa de la 8 la 13 ani.

×