x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele yemenit renunţă să candideze pentru un nou mandat

Preşedintele yemenit renunţă să candideze pentru un nou mandat

02 Feb 2011   •   11:21

Ali Abdallah Saleh, care se confruntă cu proteste populare, a anunţat astăzi că renunţă să mai candideze pentru un nou mandat şi a cerut opoziţiei să înceteze manifestaţiile şi să reia dialogul.

În cadrul unui discurs în faţa Parlamentului, Saleh, aflat la putere de 32 de ani, a anunţat de asemenea amânarea alegerilor legislative prevăzute pentru 27 aprilie, a căror desfăşurare în absenţa unei reforme politice era contestată de opoziţie.

Discursul preşedintelui Saleh intervine cu o zi înaintea unei "Zile a furiei", joi, la apelul opoziţiei.

Mii de yemeniţi, inspiraţi de Tunisia şi Egipt, au manifestat joia trecută la Sanaa, la apelul opoziţiei, pentru a cere plecarea şefului statului.

"Sunt îmopotriva reînnoirii mandatului meu şi împotriva transmiterii ereditare a puterii", a declarat Saleh, precizând că cere "blocarea amendamentelor constituţionale în interesul naţional".

Deputaţii urmau să examineze la 1 martie o revizuire a Constituţiei, propusă de parlamentarii Congresului Popular General (CPG), care ar fi putut deschide calea alegerii pe viaţă a preşedintelui.

Opoziţia îl suspectează de asemenea că vrea să îi transmită puterea fiului său cel mare, Ahmed, şeful Gărzii republicane, unitatea de elită a armatei.

Saleh a cerut opoziţiei să "suspende manifestaţiile" şi să reia dialogul cu CPG, întrerupt de la decizia autorităţilor de a organiza alegeri legislative la 27 aprilie, fără a aştepta rezultatul acestui dialog privind reformele politice.

Preşedintele yemenit a cerut de asemenea formarea unui "Guvern de uniune naţională".

Aflat la putere din 1978, Saleh a fost ales pentru prima dată în 1999, prin vot universal direct, pentru un mandat de şapte ani. El a fost reales pentru a doua oară în 2006, pentru un mandat care expiră în 2013.

×