x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedinţia franceză a UE - 1 milion de euro pe zi

Preşedinţia franceză a UE - 1 milion de euro pe zi

de Sînziana Stancu    |    26 Oct 2009   •   00:00

Franţa a reuşit să cheltuiască 171 de milioane de euro în şase luni, cât a ţinut "cârma" semestrială a Uniunii Europene, devenind astfel una dintre cele mai costisitoare preşedinţii din istoria comunitară a "bătrânului continent".



Costurile actualei preşedinţii franceze le depăşesc şi pe cele din anii trecuţi  ale acestei ţări, scrie The Guardian. Aproximativ 1 milion de euro s-a cheltuit în fiecare a mandatului francez la UE,  reprezentat prin preşedintele Nicolas Sarkozy. Pentru comparaţie, în timpul mandatului semestrial din 1995, Franţa a cheltuit 14 milioane de euro, iar în 2000, 57 de milioane de euro.
Numai un dineu pentru şefii de stat, cu ocazia deschiderii summit-ului Mediteranean, la Grand Palais din Paris, anul trecut, în iulie, a costat 1 milion de euro, iar cheltuielile cu întregul program al reuniunii s-au ridicat la 16,6 milioane de euro. Din această sumă, 4,36 de milioane s-au dus pe instalarea, întreţinerea şi dezasamblarea tuturor facilităţilor necesare summit-ului, podiumul pentru invitaţi a costat 301.208 euro, grădinăritul şi aranjamentele florale, 194.977 de euro, iar covoarele, 91.456 de euro, aşa  cum detaliază Le Figaro.

HIPERACTIVUL SARKOZY
Partea bună, după părerea unor analişti politici, a acestui efort financiar a fost că, totuşi, "hiperactivul" preşedinte Sarkozy a fost ridicat în slăvi de către comunitatea europeană pentru strădania lui diplomatică mai ales în privinţa crizei economice şi în medierea unui acord de pace între Rusia şi Georgia. Totuşi, sunt de părere alţii, din cele 500 de evenimente organizate de preşedinţia europeană a lui Sarkozy, nu toate erau esenţiale nici pentru prestigiul Franţei, nici pentru bunul mers al Uniunii. Preşedintele Comitetului pentru Finanţe din Senat, Jean Arthuis, pune costurile imense ale preşedinţiei franceze a UE pe seama "unui prost manageriat şi a unui program extrem de ambiţios". El mai spune că nota de plată franceză a UE este comparabilă cu cele ale altor mari ţări din UE, cum a fost cea a Germaniei, în 2007.

×
Subiecte în articol: externe