x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președinții SUA și a Coreei de Sud doresc o presiune mai puternică la adresa Phenianului

Președinții SUA și a Coreei de Sud doresc o presiune mai puternică la adresa Phenianului

17 Sep 2017   •   12:20
Președinții SUA și a Coreei de Sud doresc o presiune mai puternică la adresa Phenianului

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său sud-coreean Moon Jae-In s-au angajat să exercite o "presiune mai puternică" împotriva Phenianului, a anunţat duminică Seulul, la două zile după lansarea unei noi rachete balistice nord-coreene, relatează AFP.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni în unanimitate o nouă rezoluţie de sancţiuni într-o încercare de a convinge Coreea de Nord să renunţe la programele sale balistic şi nuclear.

Această rezoluţie a fost un răspuns la efectuarea de către Phenian al celui de-al şaselea test nuclear şi a două teste cu rachetă în iulie - în pofida sancţiunilor existente.

Într-o convorbire telefonică, preşedinţii Moon şi Trump au "condamnat profund" noul tir cu rachetă efectuat vineri de către Coreea de Nord.

"Cei doi lideri au convenit să exercite o presiune mai puternică şi mai concretă pentru ca regimul nord-coreean să realizeze că ca mai multe provocări nu vor face decât să aprofundeze izolarea sa diplomatică şi presiunile economice care duc la prăbuşire ", a declarat preşedinţia sud-coreeană.

Coreea de Nord declară că este constrânsă să-şi dezvolte armele nucleare susceptibile să ameninţe teritoriul american din cauza pericolului pe care SUA îl fac să planeze asupra propriei existenţe.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a afirmat că tirul de vineri a permis creşterea "puterii de luptă a armei nucleare", a anunţat agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

El a indicat că această lansare face parte dintr-un plan pentru a atinge "echilibrul forţei reale" cu SUA.

Miniştrii de externe ai ţărilor din Consiliul de Securitate al ONU se vor întâlni joi pentru a discuta proliferarea armelor de distrugere în masă şi ameninţarea reprezentată de Coreea de Nord. AGERPRES

×