Arabia Saudita a esuat in strategia de mentinere a cotei de piata pentru a exclude din competitie producatorii de hidrocarburi de sist.
O analiza publicata in editia electronica a hebdomadarului francez La Tribune,specializat in economie,constata ca razboiul preturilor la petrol a fost purtat de Arabia Saudita, cel mai mare producator al lumii, cu arme vechi.
Metoda de inundare a pietei a dat rezultate in 1998 si 2008 cand au fost perturbari de preturi dar atunci lupta s-a dat doar intre producatorii de titei. Acum preturile, indosebi pe piata SUA, au scazut in urma productiei de hidrocarburi cu o alta tehnologie.
Pentru a obtine venituri din exploatarea comerciala a unei investirti de prospectare si cercetare in petrolul clasic durata ciclului este de circa 10 ani. Or, viteza de recuperare a investiriei in exploatarea sisturilor este de circa 5 ori mai rapida, iar costurile la jumatate.
Arabia Saudita a hotarat sa lupte singura pentru a bloca oferta concurentei din sisturi, dar preturile au scazut continuu in ultimul an pana sub bara de faliment de 40 $/baril.
Pentru a echilibra bugetul impovarat de cheltuiele militare si sociale, Arabia Saudita ar avea nevoie de un pret de 106 $/baril. Deficitul urias poate fi astupat de rezervele valutare doar pe termen scurt.
Autorul analizei din publicatia franceza apreciaza ca OPEC poate fi desfiintat, deoarece nu mai poate realiza o politica armonizata a tarilor producatoare de petrol.