x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prezicătorul marelui cutremur a greşit şi ţara, şi magnitudinea

Prezicătorul marelui cutremur a greşit şi ţara, şi magnitudinea

de Sînziana Stancu    |    11 Mai 2011   •   23:15

În timp ce unul din cinci italieni a stat acasă de frica unui cutremur apocaliptic la Roma, prezis încă din 1915 că se va produce  la Roma, în data de 11 mai 2011, de către un seismolog autodiact italian, Raffaele Bendani, spaniolii au fost cei luaţi prin surprindere, miercuri, de două seisme succesive, primul având magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter, iar cel de-al doilea, de 5,1 grade.
Seismele s-au produs în regiunea de sud-est a Spaniei, Lorca, primul la ora locală 15:05, iar cel de-al doilea, la ora locală 16:47. Cel de-al doilea a fost ucigaş, 7 persoane murind sub dărâmături, potrivit presei spaniole. Televiziunile au aratat imagini cu cladiri vechi, inclusiv un turn-clopotniţă, care s-a prăbşit in Lorca, un orăşel aflat la 50 de kilometri sud-vest de Murcia, în apropiere de coasta Mediteranei, potrivit Institutului american Geological Survey.
Cu toate acestea, seismologul amator din secolul trecut a prezis şi alte seisme, care s-au produs cu adevărat, însă în zile diferite faţă de predicţiile lui. Astfel, se spune că el ar fi anticipat în 1923 că un cutremur va lovi centrul Italiei în data de 2 ianuarie, anul următor. Atunci s-a înşelat doar cu două zile mai mult faţă de data pe care o prezisese. Fostul dictator italian Benito Mussolini l-a decorat chiar pentru activitatea sa, însă i-a ordonat să nu mai facă publice şi alte predicţii, pentru a nu înspăimânta populaţia.

×