x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prezidentiale cu nereguli si fraude

Prezidentiale cu nereguli si fraude

09 Ian 2005   •   00:00

Palestinienii au fost ieri la urne pentru a-si alege viitorul lider, insa observatorii internationali, electorii si chiar candidatii se plang ca au avut loc mai multe nereguli.


ANA ILIE

LA URNE. 1,7 milioane de palestinieni cu drept de vot trebuiau sa isi aleaga ieri viitorul lider
Moment istoric in teritoriile palestiniene, la doua luni de la moartea liderului Yasser Arafat. Palestinienii au fost asteptati ieri la cele 3.000 de sectii de votare din Fasia Gaza si Cisiordania pentru a-si alege noul lider, cel care ar trebui sa preia sarcina crearii unui stat palestinian, dar si chestiunea revenirii economice.

FAVORIT. Principalul candidat este fostul premier si actualul lider al miscarii Fatah, Mahmud Abbas, cunoscut si sub numele de Abu Mazen. El este creditat cu cele mai multe sanse de a-i succede lui Arafat, adica cu mai bine de 60% din voturile exprimate. Abu Mazen si-a exercitat dreptul la vot in complexul prezidential Muqaata, de la Ramallah, unde a fost scutit de aplicarea stampilei cu tus pe degetul mare de catre membrii Comisiei electorale, o masura inedita care se aplica tuturor palestinienilor pentru a se preveni frauda.

PLANGERI. Cu toate masurile luate de organizatorii scrutinului de a evita producerea de nereguli in procesul de vot, tot exista numeroase plangeri cu privire la buna desfasurare a scrutinului. Sute de votanti au reclamat faptul ca nu au fost lasati sa voteze la o sectie importanta din Ierusalim. Palestinienii au declarat pentru observatorii internationali ca oficialii israelieni nu ii lasa sa voteze, chiar daca au toate actele in regula. Probleme minore au fost inregistrate in Fasia Gaza si Cisiordania, unde alegatorii trebuie sa treaca prin punctele de control israeliene si blocade pentru a ajunge la sectii. Prezent in calitate de observator in Ierusalim, fostul presedinte american Jimmy Carter a marturisit si el ca lucrurile nu merg chiar bine la sectiile de votare, in pofida faptului ca Abbas declarase anterior ca votul se desfasoara "extraordinar de bine". Printre miile de observatori internationali se afla si cinci romani, trimisi speciali ai Ministerului de Externe.

DENUNT. Nemultumit este si principalul rival al lui Abbas, independentul Mustafa Barghouti, care a denuntat neregulile intervenite in procesul electoral. El a semnalat aparitia intr-un jurnal palestinian a unui anunt in care se cere palestinienilor sa voteze cu Abbas, dupa incheierea campaniei electorale. In plus, cerneala cu care sunt stampilati votantii, ca nu cumva sa poata vota de mai multe ori, "poate fi spalata cu apa", a avertizat Barghouti, care a depus plangere la Comisia electorala.
Click pentru a mari imaginea Click pentru a mari imaginea
NEMULTUMITI. 500 de palestinieni s-au plans ca nu au putut vota in Ierusalim, desi aveau actele in regula
ANTIFRAUDA. Electorii introduc buletinele de vot in urne transparente si sunt stampilati pe mana, pentru ca nimeni sa nu voteze de mai multe ori
×
Subiecte în articol: externe