x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prietena Angelei Merkel, ministrul german al Educaţiei, Annette Schavan, a rămas fără titlul de doctor din cauza plagiatului

Prietena Angelei Merkel, ministrul german al Educaţiei, Annette Schavan, a rămas fără titlul de doctor din cauza plagiatului

de Istvan Deak    |    06 Feb 2013   •   17:26
Prietena Angelei Merkel, ministrul german al Educaţiei, Annette Schavan, a rămas fără titlul de doctor din cauza plagiatului

Unul dintre miniştrii Angelei Merkel, titulara Educaţiei, Annette Schavan, a fost pe prima pagină a ziarelor miercuri, după ce şi-a pierdut titlul de doctor, din cauza acuzaţiilor de plagiat, chiar dacă şefa ei, cancelarul german, a asigurat-o de susţinerea sa, comentează AFP.
Universitatea din Dusseldorf a anunţat marţi seara că îi retrage titlul  conferit acum 33 de ani, după ce a constatat că aceasta a “trişat în mod sistematic şi deliberat”.

Consiliul Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Düsseldorf este cel care a decis retragerea titlului. Şase ore a durat şedinţa Consiliului, compus din opt profesori din conducerea facultăţii, doi colaboratori cu atribuţiuni ştiinţifice, doi fără atribuţiuni ştiinţifice şi trei reprezentanţi ai studenţilor. Anunţând decizia, decanul facultăţii, Bruno Bleckmann, a precizat că 12 din totalul celor 15 membri au constatat că ”doctoranda a pretins sistematic şi deliberat paternitatea unor idei care nu îi aparţineau”. Doi au votat contra şi unul s-a abţinut.

Preluări en gros
Investigaţia academică survenise unei acuzaţii de plagiat la adresa muncii ştiinţifice a ministrului, completează Deutsche Welle. În lucrarea de doctorat, Consiliul a descoperit ”la scară largă” texte preluate fără menţionarea sursei, a adăugat decanul Bleckmann, decizia de retragere a titlului doctoral fiind luată în virtutea ”interesului public pentru integritatea actului de calificare ştiinţifică”.

Primele acuzaţii de plagiat la adresa Annettei Schavan au fost lansate la 2 mai 2012, pe un portal academic dedicat tocmai dezvăluirii plagiatelor. Reacţionând la acuzaţiile ce îi sunt aduse, Schavan a cerut Facultăţii de Filosofie a Universităţii Heinrich Heine din Düsseldorf, unde şi-a obţinut titlul doctoral, să verifice acuzaţiile, menţionând, totodată că are conştiinţa curată în privinţa lucrării, pe care o redactase într-o perioadă în care singura modalitate de verificare a acurateţii textului final era lectura minuţioasă. Primele concluzii ale facultăţii, divulgate la 15 octombrie 2012 de presa germană, sugerează ”intenţia de a frauda” – formulare pe care Schavan o respinge categoric, chiar dacă admite că ar fi putut fi ceva mai riguroasă în unele pasaje. A urmat o perioadă în care Universitatea Heinrich Heine a fost ţinta părerilor academice pro şi contra metodologiei folosite şi a observaţiilor astfel obţinute. Procedura finală de analiză a autenticităţii lucrării, purtând titlul ”Persoană şi conştiinţă”, avea să fie deschisă în urmă cu două săptămâni, punctul culminant fiind sentinţa pronunţată marţi.

Va depune o plângere
Doamna ministru, în vârstă de 57 de ani, membră a Guvernului Merkel din 2005, a dezminţit în mai multe rânduri plagiatul. Miercuri, ea a refuzat să facă declaraţii în legătură cu viitorul său politic, dar a precizat că vrea să se lupte contra deciziei care o vizează. “Nu accept decizia Universităţii din Dusseldorf şi voi depune o plângere. Dar, pentru că mă aflu într-un litigiu juridic cu universitatea mea, vă rog să înţelegeţi că nu voi face alte declaraţii”, a afirmat Schavan, care se afla la Johannesburg, într-o delegaţie.
Avocaţii săi au dat asigurări că nu există nicio înşelătorie în teza intitulată “Persoană şi conştiinţă”, susţinută în 1980.

Prietenie stânjenitoare politic
Cancelarul german, prietenă veche de-a doamnei ministru, despre care se spune că ar fi una dintre rarele sale confidente, “are deplină încredere” în doamna Schavan, a dat asigurări purtătorul său de cuvânt, Steffen Seibert.

Dar acest scandal ar putea să devină stânjenitor pentru cancelarul Merkel cu opt luni înaintea alegerilor legislative. Doamna Schavan nu este considerată o persoană cu mare greutate în Guvern, dar ea a fost totuşi vicepreşedinte al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a lui Merkel din 2008 până în 2012 şi este deputată din 2005, comentează AFP.

I se cere demisia
Opoziţia, precum şi majoritatea editorialiştilor din presă au cerut demisia ministrului, care mai deţine şi portofoliul Cercetării. “Doamna Schavan, ca ministru, nu mai este credibilă. Ea trebuie să suporte consecinţele”, a declarat Andrea Nahles, secretar general al Partidului Social-Democrat (SPD), principala formaţiune de opoziţie, pentru cotidianul Die Welt.

“Plec de la principiul că Schavan va scuti comunitatea ştiinţifică de prelungirea acestui scandal şi îşi va anunţa demisia”, a declarat şi Renate Kunast, reprezentant al grupului parlamentar al Verzilor pentru cotidianul Tagesspiegel. Foarte popularul Bild, cel mai citit dintre ziarele germane, aprecia că “este ca şi când ministrul de Finanţe şi-ar fi ascuns banii în Elveţia”. “Cancelarul i-a luat apărarea până acum. Dar ar trebui să fie şi pentru ea o limită”, notează Bild.

Respect
Statutul de “doctor” este foarte respectat în Germania, ca şi în alte ţări. Titlul este menţionat sistematic atunci când se prezintă o persoană. Cancelarul german, de exemplu, este prezentată drept “doamna doctor Angela Merkel”, cu referire la doctoratul său în ştiinţele naturii. Iar Annette Schavan este “doamna profesor doctor”. Schavan este al doilea ministru al Cabinetului Merkel care este acuzat de plagiat. În martie 2011, Germania a asistat la demisia uneia dintre “stelele” politicii, ministrul Apărării Karl-Theodor zu Guttenberg, care copiase pasage întregi în teza sa de Drept. De fiecare dată, site-uri Internet au fost cele care au lansat acuzaţiile de plagiat.

Ce ar fi făcut Alitalia?
Dincolo de comentariile serioase ale oamenilor politici şi ale jurnaliştilor, şi Internetul s-a mişcat rapid, cea mai nostimă postare de pe reţelele de socializare, legată de cazul Schavan, s-a înregistrat pe Twitter. @ralfheimann a scris, scurt:”Alitalia ar fi revopsit-o pe Schavan”, cu referire la dezvăluirea revistei germane Der Spiegel privind acoperirea cu vopsea albă a logo-ului companiei aeriene Alitalia de pe avionul aparţinând companiei Carpatair, din România, care opera pentru Alitalia un zbor intern şi a ieşit de pe pistă la Roma, zilele trecute, scrie Die Welt. Şeful Alitalia a recunoscut că decizia de a ascunde logo-ul companiei sale s-a luat pentru a proteja brandul.

×
Subiecte în articol: Annette Schavan angela merkel plagiat