x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prima sesiune a noului parlament irakian s-a încheiat în haos, în timp ce ţara e în pragul scindării

Prima sesiune a noului parlament irakian s-a încheiat în haos, în timp ce ţara e în pragul scindării

de Agerpres    |    01 Iul 2014   •   21:05
Prima sesiune a noului parlament irakian s-a încheiat în haos, în timp ce ţara e în pragul scindării

Prima sesiune a noului parlament irakian s-a încheiat marţi într-o dezordine generală, fără să conducă la formarea unui executiv, cu toate că alcătuirea rapidă a acestuia este necesară în contextul ofensivei militare a islamiştilor jihadişti ce ameninţă integritatea ţării, relatează AFP.

Şedinţa a fost presărată de schimburi de invective şi acuzaţii între suniţi şi kurzi, de o parte, şi guvernul premierul şiit în exerciţiu, Nouri Al-Maliki, de cealaltă parte. Acesta din urmă a fost şi el prezent în sală, dar şansele sale de a obţine un al treilea mandat continuă să scadă pe măsură ce islamiştii suniţi din gruparea Statul Islamic din Irak şi Levant (EIIL) câştigă teren în faţa armatei şi au proclamat un califat cu numele de "Statul Islamic", ce se întinde din Alep, în nordul Siriei, şi până în provincia Diyala din estul Irakului.

Conform Constituţiei, deputaţii aleşi în urma scrutinului de pe 30 aprilie trebuie mai întâi să aleagă un preşedinte al Parlamentului. Dar haosul din prima lor şedinţă ilustrează diviziunile profunde ce subminează Irakul, tocmai într-un moment în care unitatea diferitelor comunităţi este esenţială pentru a evita o implozie a ţării.

Declaraţia din aceeaşi zi a preşedintelui regiunii autonome a Kurdistanului irakian, Massoud Barzani, care a anunţat un referendum pentru independenţa acestei regiuni în lunile următoare, sporeşte îngrijorarea cu privire la o posibilă destrămare a Irakului.

Slăbit în prezent de ofensiva jihadiştilor, care au cucerit zone întinse din nordul ţării, premierul şiit Maliki, aflat la putere din anul 2006, este acuzat că a concentrat puterea în mâinile sale şi a dus o politică de discriminare faţă de suniţi, determinând astfel islamiştii să treacă la acţiunea armată lansată pe 9 iunie. 

×
Subiecte în articol: irak eiil