x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prima unitate de poliție din drone, la atac

Prima unitate de poliție din drone, la atac

de Şerban Mihăilă    |    21 Mar 2017   •   16:08
Prima unitate de poliție din drone, la atac
Sursa foto: FOCKE STRANGMANN/EPA

Prima unitate de poliție formată din drone va fi operațională 24 de ore pe zi, începând din vară, în comitatele Devon, Cornwall și Dorset, din sud-vestul Marii Britanii. Controlată de la distanță, „brigada zburătoare” va urmări criminali și va încerca să localizeze persoane dispărute. În același timp, dronele vor fotografia locurile în care sunt comise infracțiuni și vor raporta comportamente antisociale.   

 

Prima unitate de poliție formată din drone operative non-stop își începe misiunea în sud-vestul Regatului Unit, în vară, pentru a reduce substanțial costurile uriașe generate de utilizarea elicopterelor de supraveghere și intervenție. „Brigada zburătoare” va urmări suspecți, va găsi persoane pierdute și va soluționa crime, scrie „Daily Mail”, citându-l pe purtătorul de cuvânt al departamentului național însărcinat cu utilizarea dronelor, adjunctul șefului poliției, Steve Barry. Pe lângă comitatele Devon, Cornwall și Dorset, comandanții de poliție din Sussex și Surrey se gândesc, la rândul lor, să înființeze divizii de drone operaționale 24 din 24 de ore și nu sporadic, așa cum se întâmplă în momentul de față. Deocamdată, ofițerii de poliție se acomodează cu folosirea dronelor în misiuni cotidiene, cum ar fi identificarea unor suspecți, supravegherea Ducesei de Cambridge în timpul vizitelor sale regale sau urmărirea de animale scăpate din grădina zoologică, mai scrie publicația britanică. Dronele nu-i sperie însă doar pe răufăcători, ci și pe polițiști, care se tem că, treptat, vor fi înlocuiți de aparatele de zbor, capabile să îndeplinească misiuni imposibile pentru forțele ordine. De altfel, însuși Steve Barry a recunoscut că utilizarea dronelor le oferă șefilor poliției opțiunea de a „raționaliza” costurile și eficiența operațiunilor specifice. „Nu aș fi surprins dacă și alte forțe de poliție vor apela la divizii de zbor similare. De fapt, întrebarea este nu dacă vor recurge la asemenea unități, ci când o vor face”, a afirmat el. Întrebat dacă poliția ar fi tentată să-și reducă numărul angajaților în cazul în care dronele se dovedesc a fi un succes, Barry a declarat: „În viitor, într-un anumit moment, ar putea să apară oportunitatea raționalizării activității polițiștilor noștri, dacă realizăm că dronele pot îndeplini sarcinile respective mult mai eficient și mai puțin costisitor. Un exemplu de astfel de activitate ar putea fi căutarea persoanelor dispărute”.

Notele de plată, reduse substanțial

Fără îndoială, folosirea dronelor va reduce substanțial notele de plată ale poliției. Un singur zbor al unui elicopter de supraveghere și intervenție costă în medie, potrivit publicației britanice, 1.266 de lire sterline. De cealaltă parte, o dronă poate fi achiziționată cu mai puțin de 1.000 de lire, după care singurul cost de operare constă în încărcarea bateriilor sale. Aparatele de zbor pot fi utilizate pentru fotografierea sau înregistrarea video a scenelor unde au fost comise crime, pentru monitorizarea protestelor, a atacurilor în desfășurare și a meciurilor de fotbal și au fost testate deja în atacurile antiteroriste și în identificarea comportamentelor antisociale. În plus, dronele pot salva viețile ofițerilor de poliție în mai multe situații, în care prezența umană s-ar dovedi extrem de periculoasă. Luna trecută, poliția a utilizat un aparat de zbor de 989 de lire pentru a monitoriza de la distanță zona în care Ducesa de Cambridge își desfășura una dintre vizitele sale regale. De asemenea, înregistrările realizate de drone au început să fie utilizate în tribunale pentru a-i ajuta pe jurați să vizualizeze locurile în care s-au comis crime.

 

 

Dronele au capacitatea de a revoluționa poliția”, Martyn Underhill – comisar de poliție din Dorset

×
Subiecte în articol: drone