x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Primar înjunghiat pe scenă, de un recidivist. Edilul din Gdansk a murit la spital

UPDATE Primar înjunghiat pe scenă, de un recidivist. Edilul din Gdansk a murit la spital

14 Ian 2019   •   16:11
UPDATE Primar înjunghiat pe scenă, de un recidivist. Edilul din Gdansk a murit la spital
Sursa foto: Captura Video

Primarul marelui port polonez Gdansk, Pawel Adamowicz, grav rănit cu cuţitul duminică seară, a încetat din viaţă, după o operaţie de cinci ore.
Pawel Adamowicz a fost "grav rănit la inimă şi are alte răni la diafragmă şi la organele din cavitatea abdominală", a precizat doctorul care l-a operat, înainte de a cere ca lumea să se roage pentru acesta. Rănitul a primit prin transfuzie 41 de unităţi de sânge.

Preşedinte (primar) al oraşului Gdansk cu începere din 1998, Pawel Adamowicz, 53 de ani, a fost reanimat la locul incidentului, după care a fost transportat cu ambulanţa la spitalul universitar.

"Am aflat că medicii au reuşit să îi restabilească funcţia cardiacă lui Pawel Adamowicz care a fost rănit grav. Există speranţă, dar starea lui rămâne serioasă", a scris pe Twitter preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, la scurt timp după agresiune.

 

 

Otrzymałem informację, że Lekarzom udało się przywrócić akcję serca ciężko rannego Pana Prezydenta Pawła Adamowicza i jest nadzieja ale stan nadal jest bardzo trudny. Kto może, proszę o wsparcie dla Niego dobrą myślą, kto może modlitwą. Tyle możemy.

— Andrzej Duda (@AndrzejDuda) January 13, 2019




Atacul a avut loc cu puţin înainte de orele 20.00 (19.00 GMT) în faţa a câteva sute de persoane, pe un podium ridicat cu ocazia încheierii unei acţiuni caritative destinate strângerii de fonduri pentru o organizaţie finanţând cumpărarea de echipamente medicale pentru spitale.

Agresorul a fost reţinut rapid de gărzile de securitate, apoi ridicat de forţele de ordine. El nu a opus rezistenţă.


Potrivit unei purtătoare de cuvânt a poliţiei din Gdansk, este vorba despre un locuitor al oraşului în vârstă de 27 de ani.

Presa a mai informat că individul a efectuat o pedeapsă de peste cinci ani de închisoare pentru patru atacuri cu mână armată contra unor bănci din Gdansk. Sănătatea sa psihică s-a degradat serios în perioada cât a stat după gratii, potrivit presei.


O înregistrare video a atacului, publicată de YouTube, îl arată pe agresor cum apare brusc pe podium. După ce l-a atacat pe primar cu un cuţit mare, el a gesticulat triumfător ridicând mâinile şi agitând arma, apoi a luat microfonul pentru a afirma că a fost aruncat pe nedrept în închisoare de guvernul centrist precedent al Platformei Civice (PO), care l-ar fi "torturat". "Din acest motiv, Amdamowicz moare", a adăugat el.

Platforma Civică a sprijinit realegerea lui Pawel Adamowicz cu ocazia alegerilor municipale din toamna lui 2018.

Ancheta deschisă de poliţie se îndreaptă în special spre un ecuson "media" ce i-ar fi permis agresorului să urce pe podium. De asemenea, urmează să stabilească dacă securitatea evenimentului a fost organizată corect de o firmă privată, mai scrie AFP.AGERPRES

×
Subiecte în articol: Pawel Adamowicz