x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primar proeuropean pentru Chișinău

Primar proeuropean pentru Chișinău

05 Iun 2018   •   11:50
Primar proeuropean pentru Chișinău

Noul primar ales al Chişinăului, Andrei Năstase, liderul Partidului Platforma Dreptate şi Adevăr (PPDA), a declarat după victoria sa în turul doi de scrutin că aceasta se datorează unităţii alegătorilor şi forţelor „proeuropene, antioligarhice”.

„Această victorie ne aparţine nouă tuturor, locuitorilor Chişinăului, locuitorilor din suburbii şi din întreaga ţară. Să continuăm la fel, să rămânem uniţi şi doar aşa vom reuşi în viitor, şi la parlamentare, şi în celelalte scrutine”, a spus Năstase, citat de „Europa Liberă”. După procesarea tuturor proceselor verbale, candidatul PPDA la funcţia de primar al capitalei a acumulat 52,57% din voturile alegătorilor, iar contracandidatul său Ion Ceban (Partidul Socialist, prorus) - 47,43%, conform Agora.md. Pentru Năstase au votat 129. 432 de alegători, iar pentru Ceban, 116. 788. Mandatul primarului ales este de un an, până la alegerile locale generale din 2019, când primarii vor fi aleşi pentru o perioadă de patru ani. Noul primar al capitalei, Andrei Năstase, a fost felicitat de către liderul PPE, Joseph Daul. „Este regretabil”, a reacţionat preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, al cărui fost purtător de cuvânt, Ion Ceban, a pierdut alegerile. Dodon nu s-a abţinut să critice electoratul pentru „votul geopolitic” acordat. „Acesta este un fenomen regretabil, care se repetă a câta oară, spre nefericirea tot a orăşenilor, care pătimesc apoi de pe urma preferinţelor emoţionale de-o zi”, a scris Dodon pe Facebook.

 Partidul Democrat, de guvernare, a precizat că votul exprimat este unul categoric pentru menţinerea capitalei „pe calea de dezvoltare proeuropeană”.

 

 

×