x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primarul ales al Chișinăului, invalidat

Primarul ales al Chișinăului, invalidat

de Şerban Mihăilă    |    21 Iun 2018   •   14:20
Primarul ales al Chișinăului, invalidat

Judecătoria Chișinău a anulat rezultatul alegerilor locale anticipate pentru fotoliul de primar al capitalei Republicii Moldova, la două săptămâni după ce candidatul formațiunii proeuropene „Platforma Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, câștigase în fața rivalului său socialist, Ion Ceban. Invalidarea votului popular printr-o astfel de decizie pare „opera” Partidului Democrat, de guvernământ, care ar fi profitat de contestațiile Partidului Socialist.

Actuala putere se află în spatele acestei hotărâri de o gravitate fără precedent, a acuzat fostul primar al Chişinăului, liberalul Dorin Chirtoacă, care a denunțat, marți seară, hotărârea tribunalului de a invalida mandatul de primar ales obținut de Andrei Năstase, liderul partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA) și unul dintre cei mai înverșunați critici ai actualei guvernări. „Vladimir Plahotniuc ne testează nervii. Vrea să arate că nimeni nu contează în afară de el, nu contează votul a sute de mii de oameni şi dacă nu au ieşit (Silvia) Radu sau (Ion) Ceban învingători, el invalidează alegerile”, a scris Chirtoacă, pe pagina sa de Facebook, referindu-se la influentul lider al Partidului Democrat, aflat la guvernare, despre care se spune că şi-a subordonat justiţia din Republica Moldova. Decizia instanţei de judecată creează un precedent extrem de periculos, deoarece a fost trecută o „linie roşie” şi cetăţenilor le-a fost luat dreptul de a alege, a afirmat și expertul moldovean Vladislav Kulminski, director executiv al Institutului pentru Iniţiative Strategice din Chişinău, la postul de televiziune TV8. „Începând din acest moment, Republica Moldova intră într-o stare de criză gravă”, a adăugat Kulminski. În opinia sa, în cazul invalidării mandatului lui Năstase a contat „aspectul politic”, iar hotărârea instanţei nu s-a bazat pe considerente juridice. Această decizie se explică prin faptul că partidul de guvernământ nu a fost în stare să accepte victoria unui candidat total incomod şi „inacceptabil” din punct de vedere politic pentru formațiunea de la conducere, susţine Kulminski, citat de „Radio Chişinău”.

Socialiștii rămân cu buza umflată

Năstase câștigase turul doi al alegerilor anticipate pentru primăria Chișinăului la o diferență de 12.644 de voturi față de Ion Ceban, candidatul socialiștilor. Deși imediat după ce a aflat de înfrângerea sa l-a felicitat pe Năstase, Ceban a depus ulterior contestații la Curtea Supremă, acuzându-l pe liderul PPDA că a organizat acțiuni electorale chiar în ziua celui de-al doilea tur de scrutin. Deoarece Codul electoral prevede că, până la alegerile locale generale din 2019 nu mai poate fi organizat un nou tur de scrutin pentru primărie, Chișinăul rămâne cu actualul primar interimar, din partea Partidului Popular European din Moldova, iar socialiștii nu au câștigat nimic. În schimb, liderul Partidului Democrat a scăpat de unul dintre cei mai aprigi critici ai săi.

Ceea ce am văzut acum înseamnă că guvernarea nu a fost în stare să se împace cu victoria unui candidat care este incomod, de opoziţie, şi este duşmanul guvernării”.

 Vladislav Kulminski

 

 

×
Subiecte în articol: dorin chirtoaca