x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primarul Lisabonei, acuzat că a „boicotat” un memorial al sclaviei

Primarul Lisabonei, acuzat că a „boicotat” un memorial al sclaviei

de Redacția Jurnalul    |    01 Iul 2023   •   16:15
Primarul Lisabonei, acuzat că a „boicotat” un memorial al sclaviei
Sursa foto: Hepta

Primarul Lisabonei a fost acuzat că a „boicotat” primul memorial al Portugaliei dedicat victimelor sclaviei, un proiect amânat de mult timp într-o țară care încă se confruntă cu rolul său în comerțul transatlantic cu sclavi, scrie Reuters.

Propus în urmă cu mai bine de cinci ani de către Asociația Descendenților Africani din Portugalia (DJASS), memorialul - care ar fi trebuit să fie format din rânduri de trestie de zahăr vopsite în negru - ar fi trebuit să fie ridicat pe Campo das Cebolas, o piață centrală din apropierea râului Tagus din Lisabona.

Din secolul al XV-lea până în secolul al XIX-lea, 6 milioane de africani au fost răpiți și transportați cu forța de navele portugheze și vânduți ca sclavi, în principal în Brazilia.

Însă în școli se învață foarte puțin despre implicarea Portugaliei în sclavie, iar trecutul său colonial este considerat pe scară largă ca o sursă de mândrie.

Memorialul, finanțat de consiliul municipal, a fost aprobat ca parte a bugetului orașului pentru 2017-2018, dar construcția a fost amânată de atunci.

DJASS a transmis vineri că au fost create obstacole, inclusiv solicitarea unei cantități mai mici de trestie de zahăr și modificări ale materialelor de construcție și ale bugetului.

Biroul primarului nu a răspuns solicitărilor de a face comentarii.

Carlos Moedas, de centru-dreapta, a fost ales primar în 2021, dar procesul de ridicare a memorialului a fost reluat abia în septembrie anul trecut.

La acea vreme, biroul lui Moedas a declarat că mai era nevoie de aprobarea Direcției Generale pentru Patrimoniu Cultural (DGCP) și a companiei de parcări din Lisabona (EMEL).

Potrivit DJASS, primăria a declarat în aprilie că DGCP și EMEL nu și-au dat acordul, ceea ce înseamnă că memorialul trebuia amplasat în altă parte.

Primăria a propus o nouă locație în ceea ce DJASS a descris ca fiind un drum îngust care dă acces la un debarcader și la o parcare din apropierea terminalului de croazieră din Lisabona.

DJASS a declarat că primăria se ocupă de memorial într-un mod „neglijent și lipsit de respect” și a acuzat-o că a adoptat o strategie de boicotare a proiectului.

Moedas a declarat în martie că este „total în favoarea memorialului”, dar astfel de proiecte necesită timp.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: primarul lisabonei memorial sclavie