x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primele atentate în numele "martirului Osama": Zeci de morţi şi răniţi în Pakistan!

Primele atentate în numele "martirului Osama": Zeci de morţi şi răniţi în Pakistan!

13 Mai 2011   •   09:00
Primele atentate în numele "martirului Osama": Zeci de morţi şi răniţi în Pakistan!
Sursa foto: /Reuters

Două atentate sinucigaşe la o bază paramilitară de antrenament din nord-vestul Pakistanului s-au soldat vineri cu moartea a cel puţin 73 de persoane şi rănirea altor peste 100, au anunţat autorităţile. Atentatele au avut loc în afara bazei paramilitare Frontier Corps (FC), din Shabqadar, districtul Charsadda, când recruţii să pregăteau să plece acasă, pentru o permisie de zece zile, relatează AFP.

Jehanzeb Khan, un înalt oficial din poliţie, a spus că 73 de persoane au murit şi zeci au fost rănite. "Printre cei morţi se numără trei civili, în timp ce restul sunt recruţi FC", a precizat el.

Khan a explicat că doi atentatori sinucigaşi au ajuns în apropiere de intrarea principală, pe o motocicletă, în timp ce recruţii îşi încărcau bagajele în autocare parcate în piaţa adiacentă.

"Unul dintre atacatori s-a ascuns undeva, iar celălalt şi-a detonat explozibilii în apropiere de autocare. Al doilea atacator a lovit atunci când oamenii s-au strâns la locul faptei pentru eforturile de salvare", a adăugat el.

Circa 813 recruţi îşi încheiaseră antrenamentele şi urmau să părăsească centrul de pregătire, după ceremonia de absolvire din 5 mai.

Rahim Jan, directorul spitalului Lady Reading, din Peshawar, capitala provinciei Khyber Pakhtunkhwa, a spus că 115 persoane au fost rănite şi transferate acolo, dintre care 15 sunt în stare gravă.

Televiziunile au arătat imagini cu autocare avariate şi obiecte ale recruţilor împrăştiate pe jos şi cantităţi mari de sânge.

Talibanii pakistanezi au revendicat atacul, spunând că răzbună astfel moartea lui Osama bin Laden.

"Este o primă acţiune pentru a-l răzbuna pe martirul Osama", a declarat prin telefon Ehsanullah Ehsan, purtătorul de cuvânt al Mişcării Talibanilor din Pakistan (TTP), dintr-un loc necunoscut.

"Aşteptaţi-vă la atacuri mai mari în Pakistan şi Afganistan", a ameninţat el.

TTP, care a jurat credinţă Al-Qaida în 2007, este principalul responsabil de un val de peste 450 de atentate, majoritatea sinucigaşe, care s-au soldat cu peste 4.300 de morţi în patru ani.

×