Departamentul de pompieri din Tokyo a dat publicităţii un material video care prezintă echipa de pompieri pregătindu-se să intervină pentru a răci reactoarele avariate în urma cutremurului şi a valului tsunami devastator din 11 martie.
În imaginile înregistrate la 18 martie, pompierii se pregătesc să intervină la reactorul 3, care emitea un nivel mare de radiaţii.
50 de eroi în iadul de la Fukushima
Alături de echipele de pompieri, un grup anonim de specialişti îşi riscă viaţa pentru a salva Japonia de la o apocalipsă nucleară. Imaginile îi înfăţişează într-o cumplită bătălie contracronometru pentru a preveni supra-încălzirea reactoarelor şi a barelor de combustibil folosit.
În ciuda căldurii emanată de reactoare, trebuie să muncească îmbrăcaţi în costume de protecţie pentru a-şi feri cât de cât pielea de particulele radioactive care saturează aerul în interiorul centralei.
Primilor 50 de eroi iniţiali li s-au alăturat ulterior încă 150 de colegi. Lucrează pe echipe, prin rotaţie, pentru a limita expunerea la radiaţii. Ieri, alţi colegi au venit să îi ajute, scrie Daily Mail.
Toată Japonia urmăreşte cu sufletul la gură munca acestor oameni. O femeie a declarat că soţul său continuă să lucreze, deşi este perfect conştient că a încasat o doză mortală de radiaţii.
O fetiţă a postat pe Twitter un mesaj cutremurător: "Tăticul meu s-a dus la centrala nucleară. Niciodată nu am văzut-o pe mămica plângând aşa de tare. Oamenii, la centrală, se luptă, sacrificându-se, ca să vă apere pe voi. Te rog, tati, întoarce-te viu!".
Accidentul de la Fukushima a atins nivelul de gravitate 6, pe scara internaţională a evenimentelor nucleare care se opreşte la gradul 7. Nivelul maxim a fost atins o singură dată, la catastrofa de la Cernobîl, în 1986.