x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primele victime din Norvegia, înmormântate astăzi

Primele victime din Norvegia, înmormântate astăzi

29 Iul 2011   •   11:26

La o saptamana dupa atacurile din Norvegia, autoritatile de la Oslo au anuntat ca doua victime vor fi inmormantate in cursul zilei de astazi. O tanara de origine kurda irakiana, ucisa la varsta de 18 ani in atacul de pe insula Utoeya, Bano Rashid, este inmormantata la aceasta ora la Nesodden, in apropiere de Oslo, in prezenta sefului diplomatiei norvegiene, Jonas Gahr Stoere. Potrivit agentiei NTB, citata de Mediafax, Bano Rashid era membra activa a tineretului laburist si obisnuia sa scrie multe cronici in care critica dur rasismul si discriminarea. Sora sa mai mica, aflata de asemenea pe insula Utoeya, a scapat cu viata. O alta inmormantare desfasurata la aceasta ora este cea a lui Ismail Haji Ahmed, ucis la varsta de 19 ani. Funerariile au loc la Hamar, in sud-estul Norvegiei.

Toate drapelele sunt astazi coborate in berna in intreaga Norvegia, pentru a comemora cele 76 de victime.

Anders Behring Breivik viza si alta cladiri guvernamentale

Pe de alta parte, presa scandinava face noi dezvaluiri privind intentiile criminale ale lui Anders Behring Breivik, autorul celor doua atacuri. Acesta planuise sa loveasca mai multe tinte in aceeasi zi, dar a fost impiedicat de circumstante, relateaza cotidianul Aftenposten, citat de site-ul de stiri Norway Post si Mediafax. Ziarul il citeaza pe avocatul lui Breivik, Geir Lippestad, care spune ca Anders avea mai multe planuri care ar fi fost la fel de concrete ca atentatul cu bomba din Oslo si atacul armat de pe insula Utoeya. "S-au intamplat lucruri in acea zi pe care nu vreau sa le comentez, dar care au facut ca situatia sa iasa altfel decat planuise Breivik', a precizat Lippestad, citat de Aftenposten.

Politia a refuzat sa comenteze aceasta informatie, afirmand doar ca, in cadrul interogatoriului, Breivik a spus ca intentiona sa mai bombardeze alte doua cladiri din Oslo.

×