x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul forum al românilor din Italia

Primul forum al românilor din Italia

de Carmen Plesa    |    30 Mai 2008   •   00:00
Primul forum al românilor din Italia

Consulatul României la Milano a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, primul Forum al asociaţiilor româneşti din Italia. "Aştept de 25 de ani să văd aici un banner pe care să scrie: "Forumul asociaţiilor româneşti din Italia”, a exclamat Ştefan Coles, directorul Academiei de Muzică Europeana din Erba, stabilit de trei decenii în Italia.



Consulatul României la Milano a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, primul Forum al asociaţiilor româneşti din Italia. "Aştept de 25 de ani să văd aici un banner pe care să scrie: "Forumul asociaţiilor româneşti din Italia"”, a exclamat Ştefan Coles, directorul Academiei de Muzică Europeana din Erba, stabilit de trei decenii în Italia. Momente de emoţie şi mândrie, atunci când au apărut artiştii români care reprezintă cu succes ţara noastră în Italia... Dar şi discuţii aprinse, atunci când a venit vorba despre românii infractori din "Cizmă” şi de imaginea comunităţii noastre în Italia. Reprezentanţii Ministerului de interne au prezentat misiunile italo-române la care au participat, în Peninsulă, care s-au lăsat cu sute de arestări şI au anunţat noile misiuni la care vor lua parte, cu forţe proaspete, trimise din ţară.

Pentru imaginea proastă a românilor în presă, reprezentanţii asociaţiilor au făcut reproşuri jurnaliştilor din Peninsulă, dar şi celor din ţară. Principala nemulţumire a fost legată de faptul că presa cam uită de români, atunci când veştile despre aceştia sunt "de bine”, sau când e cazul să promoveze evenimente culturale organizate de comunitate.

Despre rolul bisericii noastre din Italia şi implicarea ei în îmbunătăţirea imaginii românilor au vorbit preoţii români care, ca să ajungă la forum, au fugit, printre picături, din parohiile lor. O misiune grea, pentru că forumul s-a desfăşurat duminică, iar mulţi români stabiliţi în Italia îi chemaseră să le oficieze nunţile sau botezurile.

Părintele Gabor, de la biserica ortodoxă din Verona, a vorbit despre vizitele sale în puşcăriile în care sunt închişi români, dar şi despre acţiunile educative pe care le face în taberele de romi care s-au stabilit în regiunea pe care o păstoreşte. Părintele Lucian Roşu, de la biserica Sfânta Cruce din Torino, ne-a explicat cum de taberele de romi de la Torino sunt mai liniştite – datorită sistemului de ajutoare sociale pus la punct de Primăria din localitate. Prea Sfinţitul Siluan, primul nostru episcop în Italia, a transmis mesajul şi binecuvântarea sa pentru participanţii la primul forum al comunităţii româneşti din Italia.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au pus la cale, împreună cu reprezentanţii asociaţiilor, noi proiecte pentru ca micuţii care au emigrat împreună cu părinţii lor în Italia să nu-şi uite limba maternă. Deocamdată, în Italia sunt doar cinci profesori de limba română, care le predau copiilor din mai multe şcoli din Peninsulă.

Au fost prezentate la forum şi proiectele guvernamentale de stimulare a reîntoarcerii muncitorilor români. Şi la acest capitol, reprezentanţii asociaţiilor au avut ceva de reproşat presei: o bursă a locurilor de muncă pentru români nu este la fel de bine promovată ca o ştire care vorbeşte despre crima unui român.

Despre integrarea romilor în societatea italiană au vorbit reprezentanţii autorităţilor locale, dar şi Lucica Tudor, cunoscută drept "regina romilor”. Aceasta i-a îndemnat pe romi să nu mai intre în conflict cu legea şi să colaboreze atât cu autorităţile italiene, cât şi cu reprezentanţii statului român în Peninsulă.

Ca să-i liniştească pe români în privinţa noilor legi referitoare la siguranţă, au venit la forum şi reprezentanţii autorităţilor italiene: prefectul de Milano, şeful poliţiei, secretarul general al provinciei. Prefectul de Milano i-a asigurat pe români că expulzările despre care se vorbeşte îi vor viza doar pe infractori, şi nu pe românii cinstiţi, faţă de care milanezii vor arăta în continuare "ospitalitate, stimă şi multă recunoştinţă pentru munca pe care o fac în Italia”.

×