x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul semn de pace

Primul semn de pace

26 Noi 2004   •   00:00

EXTERNE
MESAGERI - Mediatorii straini fac eforturi sa medieze criza din Ucraina Cei doi pretendenti la presedintia Ucrainei, prorusul Viktor Ianukovici, castigatorul desemnat al alegerilor, si liberalul Viktor Iuscenko s-au asezat ieri la masa negocierilor, flancati de diplomati europeni si rusi.
ANCA ALDEA

PICHET. Mii de manifestanti s-au postat in fata Executivului, obligandu-i pe functionarii guvernamentali sa intre in greva fortata
Mesajul transmis de cei doi pretendenti la presedintia Ucrainei, prorusul Viktor Ianukovici, castigatorul desemnat al alegerilor, si liberalul Viktor Iuscenko, a fost clar : "Nu se va recurge la forta". Prin vocea actualului presedinte, Leonid Kucima, ei au anuntat si crearea unui grup de lucru care sa incerce gasirea unei solutii la criza politica si sociala din Ucraina.

Kucima a facut anuntul imediat dupa iesirea de la prima sesiune de negocieri de dupa mult-contestatul scrutin prezidential de duminca trecuta. Pentru a-i aduce in aceeasi camera pe Iuscenko si Ianukovici a fost nevoie de o adevarata desfasurare de forte din partea statelor europene. Cum Rusia nu isi poate permite sa asiste pasiv la hotararea destinului Ucrainei, Moscova a avut, la randul ei, un participant la negocieri.

Discutiile au inceput in jurul orei 19:00, ora Romaniei, si au durat mai bine de trei ore. Iuscenko si Ianukovici au fost flancati de personalitati europene bine familiarizate cu problemele ucrainene. Presedintele Poloniei, Aleksandr Kwasnievski, si presedintele Lituaniei, Valdas Adamkus, presedintele Dumei (Camera inferioara a Parlamentului rus), Boris Grizlov, si inaltul reprezentant pentru politica externa al Uniunii Europene, Javier Solona, veniti special la Kiev, au incercat sa ii ajute pe cei doi opozanti sa gaseasca o solutie la criza din Ucraina. Chiar inainte de aceasta intalnire, liderul Opozitiei avusese o intrevedere cu ambasadorul rus la Kiev.

Ieri in zorii zilei, sustinatorii Opozitiei de la Kiev ii blocasera accesul in Guvern lui Viktor Ianukovici, pe care Comisia Electorala Centrala ucraineana l-a dat miercuri castigator al alegerilor prezidentiale. Opozitia a adus, la intrarea in sediul Executivului, cateva autobuze si microbuze, mai multe mii de manifestanti au inconjurat cladirea, iar fortele de ordine si politistii au ramas pe pozitii.

In acest context, premierul Ianukovici a ramas pe dinafara. Purtatorul sau de cuvant, Anna Herman, a dat vina pe Opozitie si pe manifestanti ca l-au impiedicat sa-si exercite atributiile si, mai mult, sa se intalneasca cu ambasadorii Uniunii Europene la Kiev. Ultima parte a declaratiei este interpretabila in masura in care premierul Ianukovici, favoritul Moscovei, a acuzat "tarile democratice" ca sprijina o opozitie care se preteaza la "actiuni antidemocratice si ilegale".

GREVA FORTATA. Sustinatorii prooccidentalului Viktor Iuscenko au trecut la fapte, dupa ce joi seara Iulia Timosenko, unul dintre liderii Opozitiei, a cerut celor 150.000 de manifestanti din Piata Independentei sa consolideze "blocada" din jurul Presedintiei si sa inconjoare Guvernul pentru ca functionarii sa intre in "greva fortata".

Desi Kremlinul a anuntat ca Rusia nu a intervenit in alegerile prezidentiale ucrainene, membrii Opozitiei de la Kiev au continuat sa vehiculeze informatii potrivit carora in capitala Ucrainei au fost masate unitati speciale rusesti "pentru a interveni in eventualele confruntari provocate in mod deliberat". Boris Tarassuk, purtatorul de cuvant al Opozitiei, a declarat ieri ca aproximativ 1.000 de militari rusi, dotati cu mitraliere, poarta uniforme ucrainene pentru a nu fi impiedicati sa-si duca la bun sfarsit misiunea de "a-i lichida pe responsabilii Opozitei democratice".

POLITIA CU OPOZITIA
Circa 150 de elevi ai Scolii de Politie de pe langa Ministerul de Interne din Kiev s-au strans ieri in Piata Independentei din Kiev pentru a-si exprima sustinerea fata de Iuscenko. Postul de televiziune Kanal5, al Opozitiei, a transmis in direct momentul cand cei 150 de elevi au intonat, cu mana dreapta la inima, imnul national ucrainean. Intre timp, la Lviv, in vestul Ucrainei, unde se afla fieful Puterii, aproximativ 300 de politisti au depus ieri juramantul pentru Iuscenko, care s-a autoproclamat presedinte la inceputul saptamanii. (Anca Aldea)

.

.

.

Guvernul, in pana

EDITIA a I-a
La solicitarile celor doi candidati la Presedintia Ucrainei, Viktor Iuscenko si Viktor Ianukovici, mediatorii internationali au sosit ieri la Kiev pentru a gasi un compromis de rezolvare a crizei.
ANCA ALDEA

Ieri in zorii zilei, sustinatorii Opozitiei de la Kiev i-au blocat accesul in Guvern lui Viktor Ianukovici, pe care Comisia Electorala Centrala ucraineana l-a dat miercuri castigator al alegerilor prezidentiale. Opozitia a adus, la intrarea in sediul Executivului, cateva autobuze si microbuze, mai multe mii de manifestanti au inconjurat cladirea, iar fortele de ordine si politistii au ramas pe pozitii. In acest context, premierul Ianukovici a ramas pe dinafara. Purtatorul sau de cuvant, Anna Herman, a dat vina pe Opozitie si pe manifestanti ca l-au impiedicat sa-si exercite atributiile si, mai mult, sa se intalneasca cu ambasadorii Uniunii Europene la Kiev. Ultima parte a declaratiei este interpretabila in masura in care premierul Ianukovici, favoritul Moscovei, a acuzat "tarile democratice" ca sprijina o opozitie care se preteaza la "actiuni antidemocratice si ilegale".

GREVA FORTATA. Sustinatorii prooccidentalului Viktor Iuscenko au trecut la fapte, dupa ce joi seara Iulia Timosenko, unul dintre liderii Opozitiei, a cerut celor 150.000 de manifestanti din Piata Independentei sa consolideze "blocada" din jurul Presedintiei si sa inconjoare Guvernul pentru ca functionarii sa intre in "greva fortata".

Desi Kremlinul a anuntat ca Rusia nu a intervenit in alegerile prezidentiale ucrainene, membrii Opozitiei de la Kiev au continuat sa vehiculeze informatii potrivit carora in Capitala Ucrainei au fost masate unitati speciale rusesti "pentru a interveni in eventualele confruntari provocate in mod deliberat". Boris Tarassuk, purtatorul de cuvant al Opozitiei, a declarat ieri ca aproximativ 1.000 de militari rusi, dotati cu mitraliere, poarta uniforme ucrainene pentru a nu fi impiedicati sa-si duca la bun sfarsit misiunea de "a-i lichida pe responsabilii Opozitei democratice".

AJUTOR EXTERN. Se pare ca haosul creat la Kiev si in alte orase ale Ucrainei nu ar putea fi rezolvat decat liderii vest-europeni. Ieri, Javier Solana, Inaltul Reprezentant pentru politica externa al Uniunii Europene, a sosit la Kiev pentru cateva intrevederi cu principalii protagonisti ai crizei ucrainene.

Fostul presedinte al Poloniei, Lech Walesa, a sosit joi la Kiev, pentru a media criza, iar succesorul sau, Aleksandr Kwasniewski, a ajuns ieri in Ucraina cu un plan "in trei pasi", prin care sa se verifice rezultatele alegerilor, sa se evite recurgerea la forta si sa se poarte discutii intre Putere si Opozitie. La Kiev era ieri asteptat si presedintele Lituaniei, Valdas Adamkus, convocat de omologul sau ucrainean inca in exercitiu, Leonid Kucima. Pe lista negociatorilor externi pentru criza ucraineana s-au mai inscris secretarul general al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Jan Kubis si o delegatie a Parlamentului European.

Implicarea unui mediator international este esentiala pentru Opozitia de la Kiev, pentru ca rezolvarea crizei trebuie realizata pe cai politice si nu tratata ca o reglare de conturi intre indivizi sau puteri. Parlamentul urmeaza sa se intruneasca, in cursul zilei de astazi, in sedinta extraordinara, consacrata crizei politice, la care vor participa toate partidele si coalitiile de la putere sau din Opozitie.
×