x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul semn de speranţă pentru Siria: Consiliul de Securitate ONU a adoptat o rezoluţie privind arsenalul chimic

Primul semn de speranţă pentru Siria: Consiliul de Securitate ONU a adoptat o rezoluţie privind arsenalul chimic

28 Sep 2013   •   10:14
Primul semn de speranţă pentru Siria: Consiliul de Securitate ONU a adoptat o rezoluţie privind arsenalul chimic

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate o rezoluţie privind arsenalul chimic sirian al regimului condus de Bashar Al-Assad.

Conform AFP, votul constituie un progres diplomatic major, deoarece este vorba despre prima rezoluţie adoptată de Consiliu de la declanşarea conflictului sirian în martie 2011. În trei ocazii, Moscova şi Beijingul au făcut uz de dreptul de veto faţă de proiecte de rezoluţii.

"În această seară, comunitatea internaţională şi-a îndeplinit misiunea", a comentat în urma votului secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care crede că "este primul semn de speranţă pentru Siria după multă vreme".

Pe de altă parte, Ban Ki-moon a confirmat că la jumătatea lunii noiembrie va fi organizată conferinţa de pace asupra Siriei, numită "Geneva 2".

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat vineri, înainte de reuniunea Consiliului, că acordul asupra unei rezoluţii a ONU privind distrugerea arsenalului de arme chimice sirian este "o victorie uriaşă pentru comunitatea internaţională".

Revolta împotriva regimului Al-Assad, care a început în martie 2011, s-a transformat de-a lungul timpului într-un război civil, soldat cu peste 110.000 de morţi.

×