Romano-canadienii din Toronto, "Voinicii", nu renunta la origini. Din initiativa familiei Deboveanu, oameni de la 10 la 40 de ani isi rup opincile pe toate scenele unde sunt invitati.
COSTIN ANGHEL
Ansamblul de dansuri populare "Voinicii", de pe langa Biserica Ortodoxa Romana "Sfantul Gheorghe" din Toronto, a luat fiinta in mai 2001 din initiativa unui grup de sufletisti, sub conducerea profesorului Paul Deboveanu. Era a treia incercare de a crea un grup de dans, dar vorba ceea, a treia-i cu noroc! "Ansamblul s-a vrut a fi o modalitate de atragere a tinerilor spre pastrarea traditiilor romanesti. Nu sunt de trecut cu vederea nici avantajele colaterale: socializarea romanilor si mai ales a tinerilor romano-canadieni", afirma Doru Deboveanu, fiul lui Paul Deboveanu.
UN GRUP UNITAR. "Voinicii" nu sunt "mari", nu sunt profesionisti, sunt doar niste prieteni, sase perechi. Viata trepidanta a facut sa fie doar 12 oameni. "Toronto se intinde pe 70 de kilometri de la est la vest si pe 30 de kilometri de la nord la sud, iar comunitatea romaneasca este piperata in tot spatiul acesta si in orasele limitrofe⦠le e greu" spune Doru. Cu toate problemele, romanii, maghiarii si moldovenii din stanga Prutului sunt uniti, toti sunt romani! Oricum, suitele de dansuri inglobeaza jocuri din toata tara, nu conteaza zona folclorica. O suita de dans are in jur de 10 minute, cuprinde patru sau cinci dansuri independente.
DâALE ORGANIZARII. "Suntem un ansamblu democratic", afirma Doru. Nu au o structura organizatorica specifica marilor ansambluri profesioniste, sunt un grup de prieteni care danseaza impreuna. Totusi, unul e mai "capos". Acesta-i Doru Deboveanu. "Ocupa" mai toate functiile organizatorice, mai putin pe cea de coregraf. "Coregrafia o facem impreuna, si mai ales cei cu experienta anterioara in dans popular au un cuvant de spus", afirma Doru. Nu au o orchestra de acompaniament, isi fac muzica pe calculator si⦠traiasca statia de amplificare! Sprijin material si logistic au de la Biserica "Sfantul Gheorghe" din Toronto. "Multam fain!", le transmite Doru celor din comitet, fara eiâ¦
REPREZENTANTII. Multi vor sa-i aiba pe "Voinici" in program, toata lumea pare sa iubeasca dansul popular romanesc. "Chinezii ne invita constant, de cativa ani, la Chinese Day", spune Doru. Ansamblul are in repertoriu si cateva reprezentatii traditionale de Craciun si Anul Nou: capra, calutii, ursul, mascatii, plugusorul, sorcova, colinda⦠pe toate le stiu oamenii ansamblului. Credeti sau nu, maare succes are capra noastra pe meleaguri canadiene. La fiecare manifestare organizata de Biserica "Sfantul Gheorghe" si de ziua Unirii Principatelor Romane, "Voinicii" dau cate o reprezentatie de dans si traditii romanesti⦠sa crape basca vecinului de ciuda! Sunt multe locurile unde romanii au umplut inimile spectatorilor de bucurie, prea multe pentru a fi insirate pe hartie. Iar onorarii⦠mai rar vad. "Nu stiu daca am spus undeva, dar ceea ce facem noi este pentru pastrarea traditiilor romanesti, nu pentru folos material. Daca insa pica si ceva pe langa, nu zicem nu", spune Doru.
Citește pe Antena3.ro