x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Principatul Monaco vrea să se extindă. Pe mare!

Principatul Monaco vrea să se extindă. Pe mare!

de Marina Constantinoiu    |    12 Mai 2013   •   14:45
Principatul Monaco vrea să se extindă. Pe mare!
Sursa foto: Photographer: Martin PUTZ

Minusculul Principat Monaco, înghesuit în cei 2 kilometri pătraţi ai săi, vrea să lanseze o licitaţie pentru un proiect ambiţios de extindere a teritoriului, pe mare.

Obiectivul, potrivit BFM TV: acela de a câştiga 6 hectare, pentru a putea construi acolo locuinţe de lux. Un adevărat pariu tehnologic, să recunoaştem! Proiectul ar urma să se întindă pe durata a 10 ani, iar obiectivul ar fi construirea unui cartier de afaceri, pentru a atrage, evident, clientela bogată.

Prima provocare este cea a construirii unei dale submarine gigantice, la 20 de metri adâncime, pentru a susţine construcţiile.  Ar putea fi folosite module din beton de 30 de metri lungime şi peste 700 de metri cubi, aduse cu barjele pe cale maritimă, apoi scufundate în mare. Costul operaţiunii: 1 miliard de euro.  Această soluţie ar putea fi luată în calcul de proiectanţi, pentru că este cea mai potrivită curenţilor marini din zonă.

BFM TV reaminteşte că în anii 60 a fost construit un cartier de afaceri de 22 de hectare, pe mare, în apropierea stadionului. Dar acum zona nu mai este suficientă. Principatul Monaco apreciază că are nevoie de 350.000 de metri pătraţi suplimentari la fiecare 10 ani, pentru a se putea dezvolta.

Având peste 36.000 de locuitori pe o suprafaţă de numai doi kilometri pătraţi, Principatul Monaco este statul care are cea mai mare densitate a populaţiei din lume.

×